Op warme dagen heeft Den Haag last van het hitte-eiland effect, maar niet ernstiger dan in andere Nederlandse steden. Toch is het nodig om maatregelen te nemen. In opdracht van de gemeente hebben onderzoekers van de TU Delft het Haagse hitte-eiland effect onderzocht. Dit Haagse Hitte onderzoek is op 14 maart toegelicht tijdens een persbijeenkomst. Drie maatregelen zijn gepresenteerd in de vorm van een advies aan de wethouder van Duurzaamheid en Stedelijke Inrichting: het asfalt op daken vervangen; de binnenterreinen vergroenen en gegevens verzamelen over de temperatuur in huizen.
Op 26 maart nam Deltacommissaris Wim Kuijken de nieuwe uitgave ‘Klimaatadaptatie en Omgevingswet - Living Lab Overijssel’ in ontvangst in Den haag. Het boekje werd aangeboden door de Overijsselse gedeputeerde Bert Boerman, watergraaf Stefan Kuks van waterschap Vechtstromen en auteur Peter van Rooy van NederlandBovenWater. Van Rooy schreef het boekje namens Living Lab Ruimtelijke Adaptatie Overijssel, het eerste living lab voor ruimtelijke adaptatie in Nederland, ingesteld door het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie.
Op zondag 11 maart werd de tentoonstelling ‘Klimaat in je straat’ feestelijk geopend in Duurzaamheidscentrum De Papaver in Delft. De tentoonstelling laat zien hoe je kunt inspelen op klimaatverandering, door je tuin, huis of straat anders in te richten. De tentoonstelling voor jong en oud is een project van De Papaver, Gemeente Delft en Hoogheemraadschap Delfland.
Groen in de woon-, werk- en leefomgeving is van grote maatschappelijke waarde en vertegenwoordigt daarnaast een grote economische waarde. Steeds meer partijen zoals gemeentes, woningcorporaties en projectontwikkelaars beginnen dat in te zien. Wanneer het groen als multifunctionele oplossing wordt ingezet – denk hierbij aan waterretentie, verminderen van hittestress, voorkomen van verloedering van de woonomgeving, stimuleren van beweging, etcetera – dan is groen een investering die zich op vele fronten terugverdient..
Vanuit ambitie 5 “Stimuleren & faciliteren” van het Deltaplan is opnieuw een Stimuleringsprogramma Ruimtelijke Adaptatie opgesteld. Als onderdeel van dit programma wordt dit jaar een vierde tranche Impactprojecten ondersteund. De focus voor deze tranche ligt op ambitie 2 van het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie “Risicodialoog voeren en strategie opstellen”. Vanaf 15 maart 2018 opent de inschrijving via het Kennisportaal Ruimtelijke Adaptatie en worden de criteria voor de ondersteuning van projecten bekend gemaakt.
Op 7 maart hield de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat op verzoek van D66 een rondetafelgesprek over klimaatadaptatie. Tijdens zo’n gesprek praten deelnemers uit verschillende sectoren met Kamerleden over een bepaald onderwerp. Zo worden de verschillen standpunten hierover duidelijk. Over één ding was iedereen het eens: klimaatadaptatie is een urgent vraagstuk.
In opdracht van de STOWA hebben het KNMI en HKV Lijn in water neerslagstatistieken voor korte tijdsduren, van 10 minuten tot 12 uur, geactualiseerd. De nieuwe statistieken, die tot enkele tientallen procenten hoger uitvallen dan de tot nu toe gehanteerde neerslagstatistieken, vormen belangrijke input voor modelberekeningen waarmee waterbeheerders, gemeenten en projectontwikkelaars kunnen zien in hoeverre de omgeving gevoelig is voor extreme neerslaghoeveelheden. Deze komen door klimaatverandering steeds vaker voor.
Nederland is een waterland. Over de hele wereld zijn we beroemd om onze dijken. En onze waterschappen doen er alles aan om ons land te beschermen tegen te veel of te weinig water. Maar hoe werkt dat eigenlijk allemaal? Wat nou als er tóch een overstroming komt? Hoe groot is het gevaar van klimaatverandering? Dat, en nog veel meer, is vanaf woensdag 28 februari te zien in de 10-delige NTR-serie Het Klokhuis over water.
De gemeente Eindhoven, TU/e en waterschap De Dommel richtten een OntwerpLab op, waarin ze samen praktische oplossingen uitwerken voor een stad waar het óók onder extreme weersomstandigheden fijn wonen is.
Maak jij regelmatig gebruik van het kennisportaal en/of de klimaateffectatlas? Vind je het leuk om mee te denken over de verbeteringen? Dan nodigen we je graag uit voor de gebruikersbijeenkomst.