Stichting Pioneering bestaat dit jaar tien jaar. Ze organiseren daarom een prijsvraag, om ideeën en oplossingen te zoeken voor zeven maatschappelijke vraagstukken van opdrachtgevers in de bouw. Waterschap Vechtstromen, als een van de opdrachtgevers, richt zich met het vraagstuk op de uitdaging klimaatadaptatie.
Ruim 450 waterprofessionals en studenten uit het hele land kwamen op 17 april naar de 4e NKWK Kennisconferentie. Dit jaar op de campus van de 100-jarige Wageningen University & Research, met als thema Van papier naar praktijk.
Bij de laatste editie van Stadswerk magazine zit een special over klimaatadaptatie. Het Stadswerk magazine is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met de fysieke leefomgeving. In de special wordt in de breedte aandacht besteed aan klimaatadaptatie, van het formuleren van ambities en het beoordelen van risico’s tot het betrekken van burgers en de rol van klimaatadaptatie in natuureducatie.
Recent is er een artikel over het Kennisportaal Ruimtelijke Adaptatie verschenen in het wetenschappelijk journal Climatic Change. Het artikel beschrijft hoe het kennisportaal tot stand is gekomen en evalueert de bruikbaarheid voor besluitvorming en beleid.
In stedelijk gebied is meer dan de helft van de oppervlakte in bezit van bewoners of bedrijven. De lokale overheden hebben deze partijen nodig bij het klimaatbestendig maken van hun stad. Het is een uitdaging om deze private partijen enthousiast te maken voor het nemen van klimaatadaptieve maatregelen op hun eigen terrein. Financiële prikkels kunnen daarbij helpen, zo blijkt uit een inventarisatie van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie.
Wateroverlast na hevige regenbuien is vervelend en het zal steeds vaker voorkomen. Want: klimaatverandering vergroot de kans op hevige neerslag, zo voorspelt het KNMI. De NOS inventariseert samen met lokale omroepen welke plek in Nederland de grootste problemen heeft na hevige neerslag.
Het klimaat verandert. Nederland, en dus ook de provincie Brabant, krijgt vaker te maken met hevige neerslag, langdurige droogte en extreme hitte. Het nieuwe Klimaatportaal Brabant biedt informatie en inspirerende voorbeelden om de tuinen, straten, dorpen en steden van de provincie klimaatbestendig te maken.
Het opstellen van een integrale omgevingsvisie vraagt om nieuwe werkprocessen en professionele vaardigheden. Waterschap Vallei en Veluwe en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden startten met een aantal gemeenten een leertraject voor de gemeentelijke omgevingsvisies. Het resultaat is een handreiking die gemeenten en waterschappen op weg helpt bij het opstellen van integrale omgevingsvisies. Klimaatadaptatie blijkt hierin een aanknopingspunt om integratie te realiseren.
Op vrijdag 13 april vond een gesprekstafel over KlimaatActieve regio's plaats. Watergraaf Stefan Kuks (voorzitter stuurgroep Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie) ontving gasten uit waterschappen, gemeenten en van de ministeries van BZK en IenW.
In de gemeente Amersfoort worden inwoners gestimuleerd om hun tuin te vergroenen en daarmee wateroverlast en hittestress tegen te gaan. Hiervoor worden op diverse plekken in Amersfoort voorbeeldtuinen ingericht binnen het initiatief ‘Lekker in je tuin’ van de gemeente, het waterschap en inwoners.