Actueel
Zoeken in de index
Resultaten
Op 16 mei is de jaarlijkse voortgangsrapportage van het nationale waterbeleid ‘Staat van Ons Water’ aangeboden aan de tweede kamer. Hierin wordt gerapporteerd over de ontwikkelingen in het voorgaande jaar, het rapport gaat dus grotendeels over 2017. Staat van Ons Water is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Unie van Waterschappen, VNG, IPO en Vewin.
De NOS inventariseerde samen met lokale omroepen welke plekken in Nederland problemen hebben na hevige neerslag. Aan het onderzoek deden meer dan 235 gemeenten en 1700 inwoners mee. De meerderheid van de ondervraagden zei problemen te ervaren door regenwater. Het water komt in kelders of kruipruimten, zet de straat blank of loopt woningen binnen.
De bomenteelt is in Nederland een belangrijke bedrijfstak, met een grote internationale afzet. Toch is er volgens Hein van Iersel, hoofdredacteur van de vakbladen Boomzorg en Boom in Business in Nederland, weinig kennis over de relatie tussen bomen en klimaatverandering aanwezig. Daarom organiseert NWST het internationale symposium Climate Trees.
De Roadmap Klimaatrobuuste Gebiedsontwikkeling geeft een geïntegreerde aanpak voor klimaatadaptatie in de hele keten. Op de COP dag in Utrecht hebben Tauw en Waternet de concept versie van de Roadmap Klimaatrobuuste Gebiedsontwikkeling gepresenteerd.
Stichting Pioneering bestaat dit jaar tien jaar. Ze organiseren daarom een prijsvraag, om ideeën en oplossingen te zoeken voor zeven maatschappelijke vraagstukken van opdrachtgevers in de bouw. Waterschap Vechtstromen, als een van de opdrachtgevers, richt zich met het vraagstuk op de uitdaging klimaatadaptatie.
Ruim 450 waterprofessionals en studenten uit het hele land kwamen op 17 april naar de 4e NKWK Kennisconferentie. Dit jaar op de campus van de 100-jarige Wageningen University & Research, met als thema Van papier naar praktijk.
Bij de laatste editie van Stadswerk magazine zit een special over klimaatadaptatie. Het Stadswerk magazine is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met de fysieke leefomgeving. In de special wordt in de breedte aandacht besteed aan klimaatadaptatie, van het formuleren van ambities en het beoordelen van risico’s tot het betrekken van burgers en de rol van klimaatadaptatie in natuureducatie.
Recent is er een artikel over het Kennisportaal Ruimtelijke Adaptatie verschenen in het wetenschappelijk journal Climatic Change. Het artikel beschrijft hoe het kennisportaal tot stand is gekomen en evalueert de bruikbaarheid voor besluitvorming en beleid.
In stedelijk gebied is meer dan de helft van de oppervlakte in bezit van bewoners of bedrijven. De lokale overheden hebben deze partijen nodig bij het klimaatbestendig maken van hun stad. Het is een uitdaging om deze private partijen enthousiast te maken voor het nemen van klimaatadaptieve maatregelen op hun eigen terrein. Financiële prikkels kunnen daarbij helpen, zo blijkt uit een inventarisatie van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie.
Wateroverlast na hevige regenbuien is vervelend en het zal steeds vaker voorkomen. Want: klimaatverandering vergroot de kans op hevige neerslag, zo voorspelt het KNMI. De NOS inventariseert samen met lokale omroepen welke plek in Nederland de grootste problemen heeft na hevige neerslag.
- vorige pagina
- 1
- ...
- 69
- ...
- 83
- volgende pagina
Sociale media
