Op 1 november dit jaar zal het negende Nationaal Deltacongres plaatsvinden in de IJsselhallen in Zwolle. Net als voorafgaande jaren worden er circa 1500 bezoekers verwacht. Alle betrokkenen bij en geïnteresseerden in het deltaprogramma zijn welkom. De afgelopen jaren waren er vele bezoekers uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, overheden en onderwijs- en kennisinstellingen.
Omgaan met hittestress, het aanpassen van de huidige infrastructuur, oplossingen zoeken voor onverzekerde landbouwschade en mogelijk onderzoek naar het verzuren van de zee. Het zijn slechts enkele speerpunten uit het Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie ‘Uitvoeren met Ambitie’ dat minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat op 4 april naar de Tweede Kamer stuurde.
We moeten ons voorbereiden op de effecten van klimaatverandering. Met aanpassingen in de ruimtelijke omgeving en in ons ‘doen’ kunnen we deze effecten beter opvangen of zelfs benutten. De klimaatstresstest geeft inzicht in de knelpunten en risico’s. Maar overheden worstelen vaak met de stap na de stresstest. “De kwetsbaarheden zijn in kaart, maar wat nu?!” Het artikel 'Help! De stresstest en wat moet ik nu?' buigt zich over de vraag: hoe kan de stresstest effectiever worden in gezet om ruimtelijke adaptatie in beweging te krijgen?
De Hogeschool van Amsterdam ontvangt een RAAK-subsidie voor onderzoek naar hitte in de stad. Een breed consortium buigt zich onder meer over de vraag aan welke eisen een hittebestendig ontwerp moet voldoen. Het consortium wil hulpmiddelen ontwikkelen, zoals hittekwetsbaarheidskaarten, het effect van maatregelen onderzoeken en ontwerpregels opstellen voor hittebestendig inrichten. De ontwikkelde kennis zal door middel van workshops bij gemeenten in de praktijk worden getoetst.
Het klimaat verandert. We zien de wereldwijde gevolgen daarvan in het nieuws. Maar ook in onze eigen omgeving. De noodzaak om ons aan te passen neemt alleen maar toe. Gebeurt er dan nog te weinig? In tegendeel! Vele organisaties en bedrijven ontwikkelen uiteenlopende en innovatieve initiatieven. Ook vanuit standaardisatienetwerken zijn diverse initiatieven gestart om bij te dragen aan wereldwijde klimaatadaptatie.
Op warme dagen heeft Den Haag last van het hitte-eiland effect, maar niet ernstiger dan in andere Nederlandse steden. Toch is het nodig om maatregelen te nemen. In opdracht van de gemeente hebben onderzoekers van de TU Delft het Haagse hitte-eiland effect onderzocht. Dit Haagse Hitte onderzoek is op 14 maart toegelicht tijdens een persbijeenkomst. Drie maatregelen zijn gepresenteerd in de vorm van een advies aan de wethouder van Duurzaamheid en Stedelijke Inrichting: het asfalt op daken vervangen; de binnenterreinen vergroenen en gegevens verzamelen over de temperatuur in huizen.
Op 26 maart nam Deltacommissaris Wim Kuijken de nieuwe uitgave ‘Klimaatadaptatie en Omgevingswet - Living Lab Overijssel’ in ontvangst in Den haag. Het boekje werd aangeboden door de Overijsselse gedeputeerde Bert Boerman, watergraaf Stefan Kuks van waterschap Vechtstromen en auteur Peter van Rooy van NederlandBovenWater. Van Rooy schreef het boekje namens Living Lab Ruimtelijke Adaptatie Overijssel, het eerste living lab voor ruimtelijke adaptatie in Nederland, ingesteld door het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie.
Op zondag 11 maart werd de tentoonstelling ‘Klimaat in je straat’ feestelijk geopend in Duurzaamheidscentrum De Papaver in Delft. De tentoonstelling laat zien hoe je kunt inspelen op klimaatverandering, door je tuin, huis of straat anders in te richten. De tentoonstelling voor jong en oud is een project van De Papaver, Gemeente Delft en Hoogheemraadschap Delfland.
Groen in de woon-, werk- en leefomgeving is van grote maatschappelijke waarde en vertegenwoordigt daarnaast een grote economische waarde. Steeds meer partijen zoals gemeentes, woningcorporaties en projectontwikkelaars beginnen dat in te zien. Wanneer het groen als multifunctionele oplossing wordt ingezet – denk hierbij aan waterretentie, verminderen van hittestress, voorkomen van verloedering van de woonomgeving, stimuleren van beweging, etcetera – dan is groen een investering die zich op vele fronten terugverdient..
Vanuit ambitie 5 “Stimuleren & faciliteren” van het Deltaplan is opnieuw een Stimuleringsprogramma Ruimtelijke Adaptatie opgesteld. Als onderdeel van dit programma wordt dit jaar een vierde tranche Impactprojecten ondersteund. De focus voor deze tranche ligt op ambitie 2 van het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie “Risicodialoog voeren en strategie opstellen”. Vanaf 15 maart 2018 opent de inschrijving via het Kennisportaal Ruimtelijke Adaptatie en worden de criteria voor de ondersteuning van projecten bekend gemaakt.