Actueel
Zoeken in de index
Resultaten
Het klimaat verandert. Nederland, en dus ook de provincie Brabant, krijgt vaker te maken met hevige neerslag, langdurige droogte en extreme hitte. Het nieuwe Klimaatportaal Brabant biedt informatie en inspirerende voorbeelden om de tuinen, straten, dorpen en steden van de provincie klimaatbestendig te maken.
Het opstellen van een integrale omgevingsvisie vraagt om nieuwe werkprocessen en professionele vaardigheden. Waterschap Vallei en Veluwe en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden startten met een aantal gemeenten een leertraject voor de gemeentelijke omgevingsvisies. Het resultaat is een handreiking die gemeenten en waterschappen op weg helpt bij het opstellen van integrale omgevingsvisies. Klimaatadaptatie blijkt hierin een aanknopingspunt om integratie te realiseren.
Op vrijdag 13 april vond een gesprekstafel over KlimaatActieve regio's plaats. Watergraaf Stefan Kuks (voorzitter stuurgroep Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie) ontving gasten uit waterschappen, gemeenten en van de ministeries van BZK en IenW.
In de gemeente Amersfoort worden inwoners gestimuleerd om hun tuin te vergroenen en daarmee wateroverlast en hittestress tegen te gaan. Hiervoor worden op diverse plekken in Amersfoort voorbeeldtuinen ingericht binnen het initiatief ‘Lekker in je tuin’ van de gemeente, het waterschap en inwoners.
Op 1 november dit jaar zal het negende Nationaal Deltacongres plaatsvinden in de IJsselhallen in Zwolle. Net als voorafgaande jaren worden er circa 1500 bezoekers verwacht. Alle betrokkenen bij en geïnteresseerden in het deltaprogramma zijn welkom. De afgelopen jaren waren er vele bezoekers uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, overheden en onderwijs- en kennisinstellingen.
Omgaan met hittestress, het aanpassen van de huidige infrastructuur, oplossingen zoeken voor onverzekerde landbouwschade en mogelijk onderzoek naar het verzuren van de zee. Het zijn slechts enkele speerpunten uit het Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie ‘Uitvoeren met Ambitie’ dat minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat op 4 april naar de Tweede Kamer stuurde.
We moeten ons voorbereiden op de effecten van klimaatverandering. Met aanpassingen in de ruimtelijke omgeving en in ons ‘doen’ kunnen we deze effecten beter opvangen of zelfs benutten. De klimaatstresstest geeft inzicht in de knelpunten en risico’s. Maar overheden worstelen vaak met de stap na de stresstest. “De kwetsbaarheden zijn in kaart, maar wat nu?!” Het artikel 'Help! De stresstest en wat moet ik nu?' buigt zich over de vraag: hoe kan de stresstest effectiever worden in gezet om ruimtelijke adaptatie in beweging te krijgen?
De Hogeschool van Amsterdam ontvangt een RAAK-subsidie voor onderzoek naar hitte in de stad. Een breed consortium buigt zich onder meer over de vraag aan welke eisen een hittebestendig ontwerp moet voldoen. Het consortium wil hulpmiddelen ontwikkelen, zoals hittekwetsbaarheidskaarten, het effect van maatregelen onderzoeken en ontwerpregels opstellen voor hittebestendig inrichten. De ontwikkelde kennis zal door middel van workshops bij gemeenten in de praktijk worden getoetst.
Het klimaat verandert. We zien de wereldwijde gevolgen daarvan in het nieuws. Maar ook in onze eigen omgeving. De noodzaak om ons aan te passen neemt alleen maar toe. Gebeurt er dan nog te weinig? In tegendeel! Vele organisaties en bedrijven ontwikkelen uiteenlopende en innovatieve initiatieven. Ook vanuit standaardisatienetwerken zijn diverse initiatieven gestart om bij te dragen aan wereldwijde klimaatadaptatie.
Op warme dagen heeft Den Haag last van het hitte-eiland effect, maar niet ernstiger dan in andere Nederlandse steden. Toch is het nodig om maatregelen te nemen. In opdracht van de gemeente hebben onderzoekers van de TU Delft het Haagse hitte-eiland effect onderzocht. Dit Haagse Hitte onderzoek is op 14 maart toegelicht tijdens een persbijeenkomst. Drie maatregelen zijn gepresenteerd in de vorm van een advies aan de wethouder van Duurzaamheid en Stedelijke Inrichting: het asfalt op daken vervangen; de binnenterreinen vergroenen en gegevens verzamelen over de temperatuur in huizen.
- vorige pagina
- 1
- ...
- 70
- ...
- 83
- volgende pagina
Sociale media
