Op 7 maart hield de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat op verzoek van D66 een rondetafelgesprek over klimaatadaptatie. Tijdens zo’n gesprek praten deelnemers uit verschillende sectoren met Kamerleden over een bepaald onderwerp. Zo worden de verschillen standpunten hierover duidelijk. Over één ding was iedereen het eens: klimaatadaptatie is een urgent vraagstuk.
In opdracht van de STOWA hebben het KNMI en HKV Lijn in water neerslagstatistieken voor korte tijdsduren, van 10 minuten tot 12 uur, geactualiseerd. De nieuwe statistieken, die tot enkele tientallen procenten hoger uitvallen dan de tot nu toe gehanteerde neerslagstatistieken, vormen belangrijke input voor modelberekeningen waarmee waterbeheerders, gemeenten en projectontwikkelaars kunnen zien in hoeverre de omgeving gevoelig is voor extreme neerslaghoeveelheden. Deze komen door klimaatverandering steeds vaker voor.
Nederland is een waterland. Over de hele wereld zijn we beroemd om onze dijken. En onze waterschappen doen er alles aan om ons land te beschermen tegen te veel of te weinig water. Maar hoe werkt dat eigenlijk allemaal? Wat nou als er tóch een overstroming komt? Hoe groot is het gevaar van klimaatverandering? Dat, en nog veel meer, is vanaf woensdag 28 februari te zien in de 10-delige NTR-serie Het Klokhuis over water.
De gemeente Eindhoven, TU/e en waterschap De Dommel richtten een OntwerpLab op, waarin ze samen praktische oplossingen uitwerken voor een stad waar het óók onder extreme weersomstandigheden fijn wonen is.
Maak jij regelmatig gebruik van het kennisportaal en/of de klimaateffectatlas? Vind je het leuk om mee te denken over de verbeteringen? Dan nodigen we je graag uit voor de gebruikersbijeenkomst.
Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen gaan optimaal samenwerken aan belangrijke maatschappelijke opgaven, waaronder klimaatadaptatie. Afspraken over deze samenwerking staan in het Interbestuurlijk Programma (IBP).
De maand april is de maand van ‘Natuurlijk! Water in je tuin’.Ter gelegenheid daarvan organiseert Tuinbranche Nederland voor de vierde keer de maand van het water in tuincentra.
In het deltaplan Ruimtelijke adaptatie is afgesproken dat alle overheden voor eind 2019 de kwetsbaarheid van hun gebied voor klimaatverandering onderzoeken. Om daarbij te helpen is de Handreiking Stresstest-Light ontwikkeld. Een eenvoudig en laagdrempelig instrument om een eerste beeld te krijgen van de kwetsbaarheid voor wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen.
Op donderdag 9 november organiseerde het HBO-netwerk Ruimtelijke Adaptatie een “Teach-the-Teacher”-bijeenkomst in de watertoren van Bussum. Tijdens deze ochtend deelden docenten hun ervaringen met ruimtelijke adaptatie in het Hoger Onderwijs.
Hoe gaat Nederland om met een warmer klimaat? Die vraag staat centraal tijdens het eerste Congres Hittestress, dat plaatsvindt op maandag 25 juni in Den Bosch. Het congres is een initiatief van het programmateam van de Nationale klimaatadaptiestrategie (NAS).