Welke steden of regio’s gaan actief aan de slag met klimaatadaptatie? Wat zijn de vragen die spelen om klimaatadaptatie in de praktijk te brengen? Het Adviesteam Klimaatadaptatie heeft inmiddels elf regio’s gesproken en brengt voor hen een advies uit op basis van specifieke kennisbehoefte.
In navolging op een handboek over klimaatadaptatie voor kinderboerderijen en hun bezoekers, is er nu ook een handboek voor de watervriendelijke tuin. In dit handboek, gemaakt voor de tuinbranche en haar klanten, wordt de weersverandering toegelicht, de functie van groene tuinen uitgelegd en worden samenwerkingspartners benoemd.
Door temperatuurvariaties zijn er veel ‘onduidelijkheden’ voor het berekenen van de wereldwijde temperatuurstijging van de pre-industriële periode tot nu. In een nieuwe wetenschappelijke publicatie wordt de wereldwijde temperatuurstijging in deze periode geschat op 1 graad.
Hoe ga je om met het veranderende klimaat en hoe kun je Omgevingsvisies daarvoor benutten? Dwars door de grote storm van 18 januari reisden professionals van onder andere gemeenten, provincies en waterschappen af naar Almere voor de Netwerkdag Klimaatadaptatie & Omgevingsvisies.
De Afkoppelpijp van Wavin en Bureau Stedelijk Water is door de deelnemers aan de Rioneddag uitgeroepen tot rioleringsinnovatie van 2018. Deze voorziening combineert afvoer van regenwater naar het maaiveld met het ontluchten van de riolering en voorkomt ook problemen in huis door teruglopend rioolwater.
Vereniging Stadswerk vraagt aandacht voor een goed ingerichte en beheerde fysieke leefomgeving in de aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Hiertoe werd eind 2017 een debat gehouden ‘onze fysieke leefomgeving verdient alle aandacht’. Het debat startte met twaalf manifestpunten. 'Werk klimaatadaptief, samen met bewoners en ondernemers' werd door de 150 deelnemers als één van de vijf meest urgente punten gekozen.
Hoe beschermen we Nederland tegen de gevolgen van klimaatverandering, en hoe spelen we in op de effecten daarvan: langdurige droogte, extreme neerslag, hoge rivierafvoeren en toenemende verzilting? STOWA ontsluit de meest actuele kennis hierover via speciale Deltafacts
De afgelopen maanden moest de regenjas vaker aan dan uit vanwege de hevige neerslag. Deze neerslag leidde niet alleen tot hoogwaterstanden in de rivieren, maar ook voor wateroverlast in sommige Nederlandse steden. Hoe kunnen we ons natuurlijke kapitaal gebruiken om de strijd tegen wateroverlast aan te gaan?
17 januari publiceerde het World Economic Forum (WEF) de 13e editie van ‘The Global Risks Report’. Dit rapport wordt elk jaar voorafgaand aan het ‘World Economic Forum’ in Davos gepresenteerd. Het rapport brengt risico’s wereldwijd in beeld voor de komende 10 jaar. Dit jaar staan extreem weer, natuurrampen en het falen van klimaatmaatregelen zelfs aangemerkt als de grootste risico’s.
In Nederland was er tot nu toe ieder jaar minimaal één dag met een gemiddelde temperatuur onder het vriespunt. Echter, door klimaatverandering neemt het aantal koude dagen af. Blijven deze koude dagen behouden in een warmere wereld?