Op 30 november vond het zesde projectbezoek plaats in het kader van de NKWK-onderzoekslijn Klimaatbestendige stad (KBS).
Waterschap Limburg heeft mensen in een prijsvraag uitgedaagd om mee te denken over oplossingen tegen wateroverlast en droogte. Het organiseren van een water-tuindag kwam uit de 40 inzendingen als beste idee uit de bus.
In opdracht van het ministerie van IenW start een speciaal Klimaatadaptatie Adviesteam. Dit team stelt een adviestraject beschikbaar aan twaalf regio’s. Er is nog ruimte voor ten minste één regio. Meld uw regio snel aan!
In het Meanderziekenhuis in Amersfoort hebben 28 gemeenten samen met de provincies Gelderland en Utrecht en Waterschap Vallei en Veluwe hun handtekening gezet onder een manifest om samen te werken aan een klimaatbestendige toekomst.
Deltanieuws sprak met Jeroen Grutters van Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie over de stresstest.
Het lesprogramma ‘Natuurlijk Rainproof’ is beschikbaar! Dit is een programma ontwikkeld voor middelbare scholieren dat gaat over extreme regen in de stad.
De zeespiegel kan door opwarming van de poolkappen op sommige plaatsen tot wel 1.80 meter stijgen. Dat concluderen onderzoekers van onder meer de Universiteit Utrecht. Hun resultaten zijn deze week gepubliceerd.
De huidige inrichting van straten is vaak onvoldoende bestand tegen extreme weersomstandigheden. Daarom is onderzocht of je een typologie van wijken kunt gebruiken om inzicht te krijgen in de kwetsbaarheid van een wijk voor de gevolgen van klimaatverandering. En dat blijkt heel goed te kunnen.
Hagels zo groot als sinaasappels, ondergelopen tunnels en droogte- en hittegolven. Het KNMI werkt aan een zogeheten ‘early warning system’ om dit soort extreem weer vroeg te kunnen aankondigen.
Het Klimaatadaptatie Adviesteam gaat twaalf steden of regio’s ondersteunen, zodat ze sneller de volgende stap kunnen zetten naar een klimaatbestendige inrichting.