Nieuws
Resultaten
Heb je nu last van de hitte in je stadswoning? Het wordt nu vaak ondraaglijk warm omdat de stad het warme weer versterkt. Of ben je dit jaar bij guur weer al bijna weggewaaid op een plek als het Waterlooplein of bij een hoog gebouw, bijvoorbeeld op de Zuidas? Dan heb je last van het stadsklimaat.
Hoe beschermen we Nederland tegen de gevolgen van klimaatverandering, en hoe spelen we in op de effecten daarvan: langdurige droogte, extreme neerslag, hoge rivierafvoeren en toenemende verzilting?
In de afgelopen jaren is er gelukkig al een schat aan nieuwe kennis ontwikkeld om deze vragen te kunnen beantwoorden. En deze kennisontwikkeling gaat onveranderd door.
Om ervoor te zorgen dat deze kennis zich verspreidt, zijn weg vindt naar waterbeheerders en optimaal wordt benut, laat STOWA ‘Deltafacts’ opstellen. Deltafacts zijn online kennisdossiers met een korte en krachtige samenvatting van de ‘state of the art' kennis over een bepaalde kennisvraag op het snijvlak van waterbeheer en klimaatverandering.
Op 28 juni kwamen ongeveer 75 geïnteresseerden naar de themabijeenkomst over omgaan met vitale en kwetsbare functies bij overstromingen.
Belastingdifferentiatie als financiële prikkel om burgers en vastgoedeigenaren te stimuleren sneller en meer begroeide daken aan te leggen. Kan dat? Wat is daar voor nodig?
Woningbouwcorporaties blijken klimaatadaptatie maar beperkt te integreren in hun projecten. Welke mogelijke belemmeringen zouden hier de oorzaak van kunnen zijn? En zijn er concrete beleidsmaatregelen die de beperkende factoren verminderen?
Het nieuwe stadhuis van Deventer was de locatie van de netwerkmiddag water en ruimte op 30 juni. Gastheer burgemeester Andries Heidema verwelkomde ongeveer 75 mensen van gemeenten, waterschappen, provincies, rijk, adviesbureaus en kennisinstellingen. Met een videoboodschap liet hij zien waar en hoe Deventer zich instelt op het nieuwe klimaat.
Voortuinen lijken opmerkelijk vaak op de tuin aan de overkant. De keuze voor tegels of juist planten lijkt wel 'besmettelijk', merken onderzoekers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op in een donderdag verschenen studie naar tuinen en tuinieren in Nederland. ,,Het lijkt erop dat tegeltuinen, maar ook groene voortuinen besmettelijk zijn en letterlijk gespiegeld worden.''
Aansluitend op de jaarlijkse ICLEI Resilient Cities conferentie in Bonn houden we dit jaar een speciale dag over klimaatbestendigheid voor Europese steden. De dag heeft een bijzondere opzet waarbij het uitsluitend gaat om de uitwisseling van ervaringen tussen steden. Geen presentaties, geen powerpoints, maar rondetafeldiscussies over een aantal actuele vragen.
Een overstroming in Nederland is zeldzaam, maar valt nooit uit te sluiten. Het kan misgaan door menselijk falen en/of een fatale combinatie van regenval, smeltwater, storm en/of springtij.
Als dat gebeurt, hoe beperken we dan de gevolgen voor de vitale en kwetsbare functies in ons land door ons daar nu al op voor te bereiden?
Het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie heeft vijf impactprojecten geselecteerd voor de derde tranche: Sharing City (Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, e.a.), Ontwikkeling instrument hittestress voor steden en dorpen in het landelijk gebied (Zeeland), Klimaatbestendig ontwikkelen Offem-Zuid in Noordwijk, Hitte koelen en benutten (Utrecht), Expeditie Hemels Water: van het dak in de ... (Zutphen). Daarmee zijn er nu totaal 15 impactprojecten geselecteerd in drie tranches.
- vorige pagina
- 1
- ...
- 82
- 83
- volgende pagina