Actueel
Zoeken in de index
Resultaten
Om Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES-eilanden) te helpen klimaatbestendiger te worden, is een klimaateffectatlas ontwikkeld: de Klimaateffectatlas BES. De atlas geeft een eerste beeld van de gevolgen van klimaatverandering voor de eilanden en kan gebruikt worden door iedereen die zich op Bonaire, Sint Eustatius en Saba met klimaatverandering bezighoudt.
Op de Klimaateffectatlas staat een nieuw kaartverhaal over sociale kwetsbaarheid bij hitte. De kaarten in dit verhaal geven informatie over twee groepen die de gevolgen van hitte zwaarder voelen dan andere: ouderen met een zwakke gezondheid en huishoudens die onder of rond het sociaal minimum leven. Het kaartverhaal laat zien in welke buurten deze groepen zijn oververtegenwoordigd, zodat gemeenten daar mogelijk extra aandacht aan kunnen geven.
Hoe maken we Nederland sneller klimaatbestendig? Dat lees je in het Nationaal Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie (NUP KA). Het document is bedoeld voor iedereen die wil weten hoe Nederland zich aanpast aan klimaatverandering en wat daar de komende tijd nog voor nodig is.
De zeespiegel stijgt en die stijging is de afgelopen eeuw versneld. Dit heeft gevolgen voor de waterveiligheid en het zoetwater in Nederland. Het Kennisprogramma Zeespiegelstijging doet onderzoek naar deze gevolgen en hoe we ze beheersbaar kunnen houden. In 2026 komen de eindresultaten van dit onderzoek. Vandaag is de tussenbalans verschenen.
De Toolkit Basiscommunicatie heeft deze maand een update gehad. Vanaf nu staan er visuals in die je kunt gebruiken om met inwoners te communiceren over droogte, hitte, wateroverlast, overstroming en bewust omgaan met drinkwater. Bij elke visual vind je ook een suggestie voor een social. De visuals en tekstjes zijn openbaar: iedereen mag ze gratis gebruiken.
Drie jaar geleden zag het Verbond van Verzekeraars al een duidelijke stijgende lijn in de hoeveelheid schades als gevolg van extreem weer. Inmiddels hebben we de overstromingen in Limburg meegemaakt, de vernietigende valwind in Leersum en afgelopen zomer de enorme hagelstenen die bij veel Nederlandse toeristen in Noord-Italië overlast en schade veroorzaakten. Wat doen verzekeraars om klimaatschade verzekerbaar te houden? En welke rol hebben het Rijk en de verzekerden hierbij? We spraken erover met Vylon Ooms, beleidsadviseur Klimaat van het Verbond van Verzekeraars en promovendus aan het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit.
Saskia van Otterloo is in augustus gestart als beleidsmedewerker klimaatadaptatie bij het ministerie van IenW. Haar taken draaien om communicatie, participatie en klimaatrechtvaardigheid. En die thema’s hebben onderling veel raakvlakken. ‘Ik voel de urgentie. Én ik ben een optimist.’
Op 9 oktober presenteerde het KNMI de nieuwe klimaatscenario’s tot het jaar 2100. Nederland moet zich opmaken voor extremere weersomstandigheden en snellere zeespiegelstijging. Maar wat betekent de verwachte klimaatverandering in de praktijk? De Klimaateffectatlas en het Kennisportaal Klimaatadaptatie geven inzicht. Beide websites krijgen een update op basis van de nieuwe scenario’s.
De duizenden bedrijventerreinen in ons land staan niet bekend om hun aantrekkelijke uiterlijk. De meeste zijn functioneel ingericht, met veel verharding en weinig groen. Dat maakt ze kwetsbaar voor hitte en wateroverlast. De belangstelling voor klimaatadaptatiemaatregelen neemt dan ook toe. Maar hoe pak je dat aan?
Op 12 oktober was de finale van de Eo Wijersprijsvraag met als thema ‘Waar Wij Willen Wonen’. De opdracht voor de deelnemende ontwerpteams luidde: verbeter de kwaliteit van landschappen door opgaven met elkaar te verbinden. In deze twaalfde editie lag de nadruk op klimaatadaptatie en het verminderen van de stikstofuitstoot.
- vorige pagina
- 1
- ...
- 11
- ...
- 83
- volgende pagina
Sociale media
