Actueel
Zoeken in de index
Resultaten
Een paar weken geleden is de nieuwe wijktypekaart in de Klimaateffectatlas verschenen. Wat kun je eigenlijk met deze wijktypekaart? En hoe is de kaart tot stand gekomen? Laura Kleerekoper, onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam, vertelt ons er meer over.
Hoe verbinden we lange termijn urgentie aan korte termijn actie? Dat was het centrale thema van de Kennisdag Zoetwater en Ruimtelijke Adaptatie. Deze vierde kennisdag van de twee Deltaprogramma’s, op donderdag 28 september in het Spoorwegmuseum in Utrecht, werd weer goed bezocht. Ruim 250 deelnemers, van overheden, kennisinstellingen, drinkwaterbedrijven en andere marktpartijen, waren erbij.
Heeft jouw werkregio nog niet het maximum budget aangevraagd voor de Impulsregeling Klimaatadaptatie? Dan is het advies om dat zo snel mogelijk te doen. Je kunt nog tot 31 december 2023 je laatste aanvraag indienen.
Vandaag presenteerde het KNMI de nieuwe klimaatscenario’s voor een mogelijk toekomstig klimaat in Nederland. Er komen meer tropische dagen en minder dagen met vorst. De zomers worden droger, de winters worden natter en er ontstaan zwaardere buien. Ook in de meest optimistische scenario’s wordt het in Nederland in alle seizoenen warmer en zal de zeespiegel blijven stijgen.
Het Overleg Standaarden Klimaat Adaptatie (OSKA) stelt een landelijk puntensysteem voor natuurinclusief bouwen voor. Gemeenten kunnen dit systeem gebruiken om tot een lokaal specifiek puntensysteem te komen. Dit puntensysteem zou invulling geven aan één van de pijlers van de landelijke Maatlat groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving.
Hoe blijf je koel als het heet is? Hoe weet je of je genoeg hebt gedronken? Voor ouderen is een hittegolf extra ingrijpend. De voorstelling ‘Heet hè!’ van Theatergroep Ouwe Rotten leert ouderen op een speelse manier beter omgaan met hitte.
Nederland weerbaar maken tegen de gevolgen van klimaatverandering vraagt investeringen. Hoe kan de financiële sector helpen? En hoe kunnen financiële instellingen met overheden, bedrijven en burgers werken aan klimaatadaptatie?
Het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) richt zich op een klimaatbestendig en waterrobuust Nederland. Op Prinsjesdag verscheen de jaarlijkse voortgangsrapportage. Uit gesprekken blijkt dat werkregio’s graag aan concretere doelen willen werken en dat zij worstelen met personele capaciteit en het vinden van genoeg budget.
Woningcorporaties hebben steeds meer aandacht voor hitte en hittestress. Tegelijk heeft maar twintig procent van de corporaties een hittebeleid. Een duidelijke aanpak is er nog niet. Dit blijkt uit een enquête die Samen Klimaatbestendig via woningcorporatie Aedes heeft verspreid.
Het aantal dagen met extreme neerslag in Nederland is de afgelopen zeventig jaar met 85 procent gestegen. Ook valt er steeds meer neerslag. Dat staat in twee nieuwe overzichten in het Compendium voor de leefomgeving (CLO).
- vorige pagina
- 1
- ...
- 12
- ...
- 83
- volgende pagina
Sociale media
