Op 17 mei 2023 organiseerde het Rijk een webinar over de nieuwe maatlat. Deze Landelijke Maatlat voor een groene klimaatadaptieve omgeving geeft aan wat groen en klimaatadaptief bouwen en inrichten inhoudt. Heb je het gemist? De opname van het webinar kun je hier terugkijken.
In 2022 heeft extreem weer tot een recordschade van 886 miljoen euro geleid. Dat blijkt uit de Klimaatschademonitor, waarin het Verbond van Verzekeraars sinds 2007 de jaarlijkse weerschade laat zien. Het vorige record stamde uit 2016.
De Leerkring Klimaatadaptatie in Aardgasvrije Wijken heeft kennis verzameld over hoe je wijken naast aardgasvrij ook klimaatadaptief kunt inrichten. Kennis die nuttig is voor iedereen die de warmtetransitie wil combineren met adaptatiemaatregelen.
De NKWK-onderzoekslijn Klimaatbestendige Stad (NKWK-KBS) heeft in vier jaar tijd veel kennis, hulpmiddelen en tools opgeleverd. Hoe kun je daar zo goed mogelijk gebruik van maken? Die vraag staat in 2023 centraal tijdens een aantal regionale bijeenkomsten. De eerste bijeenkomst is in mei, voor de IJsselmeerregio.
Een paar weken geleden is de Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving uitgebracht. Op 19 april heeft het Rijk met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen (UvW) afgesproken om de maatlat vanaf nu zoveel mogelijk toe te passen.
De dalende grondwaterstand in Nederland leidt tot verdrogende en vervuilde natuurgebieden en mogelijk ook tot watertekorten. In dit rapport beschrijft Deltares de opgaven, aandachtspunten en mogelijke oplossingen.
Wat vind jij van de nieuwsbrief? Beantwoord negen korte vragen om jouw mening te geven. We kunnen jouw feedback goed gebruiken om de nieuwsbrief nog beter te maken.
Om zich voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering op het spoor heeft ProRail een klimaatstresstest uitgevoerd. Het resultaat is een klimaateffectatlas die een eerste indicatie geeft van de risico’s van klimaatverandering voor het spoor in Nederland.
Nederland is de initiatiefnemer van een nieuw internationaal panel om klimaatadaptatie in delta's, kustgebieden en eilanden te versnellen: het International Panel for Deltas and Coastal Areas (IPDC).
Deltares houdt de zeespiegelstand bij met de Zeespiegelmonitor. Elke vier jaar presenteert Deltares een rapport over de resultaten van deze monitor. Het opvallendste resultaat is dat nu ook langs de Nederlandse kust te zien is dat de zeespiegel sneller stijgt sinds 1993, net als wereldwijd.