Actueel
Zoeken in de index
Resultaten
De ministeries van LNV, BZK en IenW hebben samen het Ontwerp Nationaal Programma Landelijk Gebied (Ontwerp-NPLG) uitgebracht. Dit ontwerp beschrijft de aanpak en uitgangspunten om te komen tot een duurzaam landelijk gebied in de toekomst. In zo’n gebied is de waterkwaliteit goed en kunnen planten- en diersoorten blijven bestaan. Bovendien helpt het in de strijd tegen klimaatverandering en de gevolgen ervan.
In de provincie Utrecht zijn ongeveer dertig schoolpleinen vergroend, waarvan een deel met LIFE-IP subsidie. Basisschool het Schateiland is een van de scholen die in 2023 een groenblauw schoolplein kreeg. Wil je weten hoe dit schoolplein er is gekomen is en wat de kinderen ervan vinden? Bekijk dan de video.
Rijkswaterstaat heeft samen met Deltares en het KNMI berekend wat de nieuwe klimaatscenario’s betekenen voor de afvoeren van de Rijn en de Maas. Hieruit blijkt dat in alle vier de klimaatscenario’s de rivieren in de zomer minder water afvoeren. En dat ze in de winter in de twee hoge scenario’s veel meer water afvoeren. Omdat de Rijn en de Maas belangrijk zijn voor ons drinkwater en de landbouw, moeten we rekening houden met deze veranderende afvoeren.
Er moet duidelijkheid komen vanuit de overheid over klimaatadaptief bouwen in Nederland. ‘Geef aan waar ruimte is voor woningbouw en landbouw, en hoe dit klimaatadaptief te doen’, is een van de aanbevelingen die de Werkgroep Klimaatadaptatie doet in het rapport ‘Klimaatadaptatie in stroomversnelling’. Het rapport, dat vandaag is aangeboden aan demissionair minister Harbers, legt de nadruk op de gevolgen en de kansen van klimaatadaptatie voor de financiële sector. Daarbij is onderzocht welke bijdrage de financiële sector en de overheid samen kunnen leveren voor een klimaatbestendig Nederland.
Uit onderzoek van ABN-AMRO blijkt dat 900 wijken in Nederland ‘klimaatkwetsbaar’ zijn. Deze wijken lopen meer risico’s als gevolg van hitte, droogte, overstroming of wateroverlast, en zijn daarnaast ook financieel kwetsbaar. Dat betekent dat voor veel huiseigenaren in die wijken de kosten te hoog zijn om hun huis te verduurzamen.
Het gaat de goede kant op met klimaatadaptatie in Nederland, maar het moet sneller en de coördinatie moet beter. Dat kwam vorig jaar uit de evaluatie van de Nationale Klimaatadaptatiestrategie (NAS). In antwoord daarop is het Nationaal Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie (NUP KA) opgesteld, dat in november is goedgekeurd door de ministerraad. Wat is hier bijzonder aan en wat staat erin? Een dubbelgesprek met twee betrokkenen van het ministerie van IenW.
Het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen is in drie jaar tijd een begrip geworden. Half november toonde wethouder Thomas Melisse van de gemeente Halderberge trots zijn prijs in het NOS Journaal: een ‘gouden’ schep. Landelijke publiciteit voor een publiekscampagne van een ministerie: wat maakt het tegelwippen zo aanstekelijk?
De gegevens van de zeespiegelstand in het jaar 2022 zijn nu toegevoegd aan de Zeespiegelmonitor. Deze bevestigen de eerdere conclusie van dit jaar dat de zeespiegel de laatste 30 jaar sneller stijgt dan daarvoor.
Alle overheden in Nederland werken aan klimaatadaptatie. Dat doen ze via zeven ambities. Onderdeel van die ambities is dat alle overheden een adaptatiestrategie en uitvoeringsagenda opstellen. Maar waar vind je al die documenten eigenlijk? Een nieuwe monitorkaart biedt een overzicht van de beschikbare strategieën en uitvoeringsagenda’s in Nederland.
Als je het landgebruik verandert, kan dat effect hebben op het weer. Als je een plek bijvoorbeeld meer verstedelijkt, heeft dat invloed op de hoeveelheid neerslag. Dat blijkt uit literatuuronderzoek dat Jessica Ruijsch heeft gedaan voor de coalitie De kleine waterkringloop. Zij deed dit onderzoek omdat er bij klimaatadaptatie nog weinig rekening wordt gehouden met de invloed van landgebruik op het weer. En ook omdat er nog weinig over bekend is.
- vorige pagina
- 1
- ...
- 10
- ...
- 83
- volgende pagina
Sociale media
