Na een koude lente in mei was het vorige week zomers warm, een paar dagen zelfs tropisch. Vorige zomer hadden we in augustus een zeer warme week. Toen was het niet alleen overdag warm, maar ook ’s nachts. De weekgemiddelde minimumtemperatuur was toen 19,7 °C. Een week met zulke warme nachten komt niet vaak voor, maar door klimaatverandering krijgen we er wel vaker mee te maken.
Stel dat er ergens een dijk doorbreekt, wat zijn dan de mogelijke gevolgen? En hoe kun je die zo veel mogelijk beperken? Dat zijn belangrijke vragen voor gemeenten, provincies, bedrijven en infrabeheerders. In de nieuwe kenniskrant Hoog Water vinden zij allerlei praktische informatie en inspirerende voorbeelden waarmee ze zelf aan de slag kunnen rond het thema ‘gevolgbeperking overstromingen’. “Al deze partijen kunnen zelf heel veel doen voor de waterveiligheid”, aldus Rob Koeze, die meewerkte aan de kenniskrant.
In het eerste kwartaal van dit jaar heeft Samen Klimaatbestendig driekwart van alle 45 werkregio’s geïnterviewd. Het doel hiervan is om de afspraken met hen uit het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie (DPRA) te monitoren en evalueren. In een voortgangsrapportage koppelt Samen Klimaatbestendig de uitkomsten van de interviews terug aan de werkregio´s.
Eind mei verscheen het rapport De staat van ons water. Het rapport beschrijft de uitvoering van het waterbeleid in 2020. Omgaan met klimaatverandering speelt een belangrijke rol in dit beleid, en het belang van ‘water als ordenend principe’ wordt steeds groter.
Een derde van de Nederlandse sterfgevallen door hitte is het gevolg van klimaatverandering. Dat blijkt uit internationaal onderzoek. Dit betekent dat jaarlijks bijna 250 mensen sterven in Nederland aan hitte die door klimaatverandering wordt veroorzaakt.
Door klimaatverandering is er tijdens de zomers in Nederland een groeiende behoefte ontstaan aan koele woningen. Om inzicht te krijgen in de koelbehoefte van woningen, heeft TAUW samen met verschillende woningbouwcorporaties, gemeenten en provincies een Hitte Belevingsonderzoek gehouden. Het onderzoek is gedaan in de vorm van een online enquête onder bewoners.
De gevolgen van klimaatverandering voor de stedelijke omgeving zijn heel divers. Een thema dat tot nu toe nog niet veel aandacht heeft gehad op dit kennisportaal is de invloed van klimaatverandering op de stedelijke waterkwaliteit. Het nieuwe kennisdossier ‘Stedelijke waterkwaliteit’ brengt daar verandering in.
De Klimaateffectatlas ontsluit informatie over de gevolgen van klimaatverandering. Maar wie zijn nu eigenlijk de gebruikers van die informatie? En wat doen zij ermee? Een rondgang langs een provincie, een waterschap, een gemeente en een groot vastgoedbedrijf.
Regelmatig verschijnen er nieuwe kaarten in de Klimaateffectatlas. In de grote update van 2021 zijn in één klap zeven nieuwe kaarten toegevoegd. Op deze pagina staat een korte toelichting.
De Klimaateffectatlas nestelt zich steeds steviger aan de basis van klimaatadaptatie in Nederland. Hij bevat steeds meer informatie, en steeds meer partijen maken er gebruik van. Maar wat is dat eigenlijk voor een atlas? Hoe is die ontstaan, wat staat erin en wat kun je ermee?