Op 21 november is het Overleg Standaarden Klimaatadaptatie (OSKA) officieel van start gegaan. In dit netwerk werken organisaties die standaarden maken samen met overheden, marktpartijen en kennisinstellingen.
Welke maatregelen helpen in jouw wijk tegen wateroverlast, hitte of droogte? En wat kosten die maatregelen? De Toolbox Klimaatbestendige Stad is een ontwerptool die je daar inzicht in kan geven. Maar hoe gebruik je deze toolbox precies? Kom naar één van de trainingen in november, december of januari om dit te leren.
"Als het water komt", met deze woorden opende Ria Geluk, Zeeuwse en overlevende van de watersnoodramp in 1953 het 10e Deltacongres in Goes. "Mensen moeten kennis hebben van de kracht van het water." Ria Geluk vroeg aan de zaal wat zij zouden doen als het water komt en riep op tot meer bewustwording. Een indrukwekkende opening van het congres om iets voor 11 uur in de ochtend in een volledig gevulde zaal. Ruim 1500 bezoekers waren vandaag aanwezig bij het Deltacongres 2019 in Goes. Dit jaar voor het eerst onder leiding van deltacommissaris Peter Glas.
Op 14 november heeft het KNMI een special gepubliceerd over de laatste inzichten uit het IPCC-rapport van september 2019. Eén van de conclusies in dit IPCC-rapport was dat de mondiale zeespiegel sneller stijgt dan verwacht. In deze special gaat het KNMI in op deze inzichten over de zeespiegelstijging en de maatregelen die Nederland neemt tegen de gevolgen ervan.
Heb je als gemeente of provincie een project waarin je erfgoed inzet bij ruimtelijke opgaven? Zoals klimaatadaptatie, de energietransitie, stedelijke groei of krimp? Dan kun je dit project nog tot 1 december indienen voor de Erfgoed Deal.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een project ontwikkeld om Nederland klimaatbestendiger te maken: het LIFE-IP-NL-NASCCELERATE-project. Aan dit project doen 23 partners mee: provincies, waterschappen, gemeenten, kennisinstellingen en maatschappelijke partijen.
Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreme buien, wateroverlast, hitte en droogte. Dit heeft ook gevolgen voor woonverzekeringen: de afgelopen vier jaar zijn de premies hiervan flink gestegen.
De gemiddelde Nederlandse tuin bestaat voor 36%, dus iets meer dan een derde deel, uit groen. Voor het eerst weten we hoe groen de tuinen van Nederlanders zijn. Deloitte concludeert dit op basis van een analyse die ze samen met Climate Adaptation Services heeft uitgevoerd.
Gemeenten willen meer gebruikmaken van ‘Nature based Solutions’ om de leefomgeving gezond, aantrekkelijk en klimaatadaptief te maken. Maar hoe doe je dat? De City Deal Klimaatadaptatie wil gemeenten en andere partijen hierbij op weg helpen met de publicatie ‘De natuur als oplossing voor de effecten van klimaatverandering in de stad’.
Onlangs verscheen een nieuw rapport over coördinatie rond klimaatadaptatie en risicoreductie, opgesteld door de Benelux-werkgroepen Klimaatadaptatie en Disaster Risk Reduction. Het rapport richt zich op de thema's volksgezondheid, infrastructuur en energievoorziening en brengt in kaart wat er in de drie landen al gebeurt, waar knelpunten liggen en waar meer samenwerking gewenst is.