De toekomst is onzeker. Klimaatverandering, bodemdaling en verstedelijking zijn voorbeelden van ontwikkelingen die onze toekomst onzeker maken. Hoe bereiden we ons waterbeheer daarop voor? Het themanummer ‘Omgaan met de toekomst’ van het Water Governance Tijdschrift buigt zich over deze vraag in artikelen, casestudies, interviews en columns.
Eén van de methodes die gemeenten het meest gebruiken om regenwater te bergen en te infiltreren, is de wadi. Deze klimaatadaptieve maatregel blijkt goed te werken: het regenwater infiltreert in wadi’s bijna altijd binnen 24 uur. Maar over de effecten van wadi’s op het milieu op de lange termijn is minder bekend. De Hanzehogeschool Groningen heeft daar in 2019 samen met andere partijen onderzoek naar gedaan met een nieuwe methode.
Cultuurhistorische kennis kan helpen om zinvolle oplossingen voor klimaatadaptatie te ontwikkelen. Waarom kan deze kennis helpen bij klimaatadaptatie? En hoe gebruik je de kennis dan precies? Stichting Het Oversticht ontwikkelde een handreiking met acht ‘sleutels’ om cultuurhistorische kennis succesvol toe te passen.
De routekaart risicodialoog staat online. Sinds 10 december kan iedereen dit hulpmiddel raadplegen via het Kennisportaal. De routekaart beantwoordt veel vragen over de risicodialoog en geeft voorbeelden en inspirerende tips. Wie snel aan de slag wil, kan de korte route volgen. Wie meer tijd heeft, volgt de uitgebreide route.
Er is een nieuwe versie van de Toolbox Klimaatbestendige Stad (TKS) beschikbaar. Deze versie van de TKS is gebruiksvriendelijker: de handleiding is verbeterd, en deze versie laat nog beter zien hoe effectief de verschillende maatregelen zijn. En heb je kennis van GIS? Dan kun je ook eigen kaartlagen toevoegen.
Extreme buien, hitte en droogte komen door klimaatverandering steeds vaker voor. Deze klimaateffecten zorgen op allerlei niveaus voor schade. De Klimaatschadeschatter geeft een inschatting van verwachte schadekosten als er niets aan klimaatadaptatie zou gebeuren. Op 10 december 2019 is een nieuwe versie van de Klimaatschadeschatter online gegaan.
In een volle zaal kwamen bestuurders en ambtenaren uit de hele Vallei en Veluwe regio bijeen voor de derde regionale klimaattop in Apeldoorn. Er is weer een volgende stap gezet om de regio klimaatbestendig en waterrobuust te gaan maken. Er werd vooral input opgehaald om samen een Regionaal Adaptatie Plan te maken waarin we het ‘doen’ handen en voeten geven en kunnen gaan doorpakken.
Stefan Kuks, voorzitter van de landelijke werkgroep Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie, en Sofie Stolwijk, programmamanager van het landelijke programma, brachten op 31 oktober een bezoek aan Vorden. Daar ondertekenden alle betrokken bestuurders de visie ‘Samenwerking Water Regio Achterhoek+’. Kuks toonde zich onder de indruk. “De manier van samenwerken, de brede bestuurlijke agenda en de manier waarop onderwerpen worden besproken laten zien dat het goed gaat in de regio Achterhoek+.”
Het Nationaal Water Traineeship organiseert de Nationale Adaptatie Challenge 2020 voor studenten, young professionals en senior professionals. De deelnemers werken in multidisciplinaire teams aan concrete oplossingen voor een klimaatbestendige omgeving. Er is veel belangstelling voor de challenge, maar er is nog ruimte voor senior professionals. Dus ben je een senior professional? Dan kun je je nog aanmelden tot en met 13 december.
De Global Commission on Adaptation (GCA) bracht in september een gezaghebbend rapport uit over wereldwijde kansen voor klimaatadaptatie. Het is getiteld Adapt now – A global call for leadership on climate resilience. Het rapport geeft concrete aanbevelingen in zeven sectoren: voedselzekerheid, natuurlijke omgeving, water, steden en stedelijk gebied, infrastructuur, disaster risk reduction en financiering. “Deze Commissie heeft echt de kracht om klimaatadaptatie te versnellen”, vindt Willem Jan Goossen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), “op nationaal en internationaal niveau.”