De grootste wereldwijde risico’s worden veroorzaakt door milieu- en klimaatproblemen. Dat staat in de 15e editie van het ‘Global Risks Report’ van het World Economic Forum (WEF). Dit rapport verschijnt elk jaar voordat de bijeenkomst van het WEF in Davos begint.
‘Over Water & Klimaat’ is de nieuwe podcastserie van het Deltaprogramma. De podcastserie wil Nederlanders bekender maken met het Deltaprogramma en geeft antwoord op vragen als: Wat doet Nederland om te zorgen dat we droge voeten houden? Hoe zorgen we voor voldoende water in droge tijden? Is Nederland wel voorbereid op een veranderend klimaat? Lees hieronder meer over deze podcastserie en hoe je hem kunt beluisteren.
Door klimaatverandering is het nodig om onze beekdallandschappen anders in te richten. Maar hoe doe je dat? En waar liggen de uitdagingen? Daarover moeten gemeenten, waterbeheerders, inwoners en bedrijven met elkaar in gesprek gaan, om samen tot oplossingen te komen. De ‘praatplaat’ van STOWA kan hen daarbij helpen.
Het is in Nederland nu gemiddeld zo’n 2 graden warmer dan een eeuw geleden. De cijfers van de afgelopen eeuw laten zien dat het klimaat steeds warmer wordt. Maar cijfers moet je lezen, vergelijken en interpreteren, ze maken de opwarming niet meteen zichtbaar. De ‘warming stripes’ doen dat wel: deze blauwe en rode strepen maken de klimaatopwarming in één oogopslag zichtbaar. Klimaatwetenschapper Karin van der Wiel van het KNMI heeft nu ook zulke ‘klimaatstrepen’ gemaakt voor De Bilt.
Heb je in of om je huis weleens te maken met wateroverlast? Wil je begrijpen hoe een perceel onder verschillende omstandigheden functioneert? Of welke maatregelen het beste werken? Dan kan de PerceelTool je daarbij helpen. Deze tool van STOWA en Stichting RIONED berekent de effecten van verschillende maatregelen om regenwater te verwerken. Bijzonder aan de tool is dat hij kijkt naar alle onderdelen op het perceel in samenhang met de openbare ruimte.
Om Nederland robuust te maken tegen extreem weer, zoals piekbuien en langdurige droogte, moet er komende jaren extra worden geïnvesteerd. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) spreekt vandaag met de Tweede Kamer over haar voorstel tot een wijziging van de Waterwet zodat er meer geld beschikbaar komt voor de aanpak van wateroverlast. Om projecten op korte termijn vanuit de Rijksoverheid te steunen stelt de minister dit jaar bovendien ook bijna €5 miljoen extra beschikbaar voor vijf regionale pilotprojecten waarvan op korte termijn al de schop de grond ingaat.
Om een stad klimaatbestendig te maken, hebben gemeenten ook de hulp nodig van inwoners. Maar hoe betrek je inwoners bij klimaatadaptatie? Gemeenten kunnen daarvoor hulp vragen aan lokale organisaties voor natuur- en duurzaamheidseducatie (NME-centra).
Met een gemiddelde temperatuur van 11,1 graden was 2019 een heel warm jaar. Het was het zesde warme jaar op rij. Er werden verschillende temperatuurrecords verbroken, zowel in de winter als in de zomer. Zo werd op 26 februari met 18,9 °C de hoogste wintertemperatuur ooit gemeten. En in juli werd het nationaal hitterecord verbroken: met 40,7 °C kwam de temperatuur voor het eerst in Nederland boven de 40 °C. Daarnaast was 2019 ook een heel zonnig jaar: het jaar staat in de top 5 van de zonnigste jaren sinds het begin van de waarnemingen.
De extreem droge zomer van 2018 en de droogte die dit jaar voortduurde in Oost- en Zuid-Nederland heeft ons waterbeheer op de proef gesteld. Bij de ruimtelijke inrichting van Nederland moeten we meer rekening gaan houden met de beschikbaarheid van zoetwater. Ook moeten waterbeheerders zich beter voorbereiden op drogere zomers. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de beleidstafel droogte die minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vorig jaar instelde. In het eindrapport staan nu 46 aanbevelingen om bij een neerslagtekort en lage rivierstanden toch genoeg zoetwater te hebben voor ons drinkwater, de landbouw en natuur.
De volgeboekte Kennisdag Ruimtelijke Adaptatie op 10 december toonde het overduidelijk aan: professionals hebben veel behoefte aan kennis over een klimaatbestendige ruimtelijke inrichting. Meer dan 150 mensen kwamen naar De Zilveren Vosch in Utrecht om kennis te vergaren, kennis te delen en kennisvragen te stellen. Volgens de bezoekers en de initiatiefnemers is deze kennisdag zeker voor herhaling vatbaar.