Heel Europa krijgt in de komende decennia te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Welke effecten kunnen we verwachten in de verschillende delen van Europa? Het Europees Milieuagentschap (EEA) legde projecties naast elkaar en maakte overkoepelende ‘Story Maps’ die laten zien wat er kan gebeuren in ons deel van Europa, maar ook bijvoorbeeld in Centraal-Europa, het Iberisch Schiereiland, Scandinavië en Venetië.
Het Living Lab Klimaatadaptatie Dordrecht werkt sinds 2017 aan kansrijke manieren om het Eiland van Dordrecht klimaatbestendiger te maken. Dat gebeurt in vier pilots, ondersteund door IenW. Het doel daarvan is niet alleen het ontwikkelen van creatieve ideeën of aantonen dat een bepaald idee werkelijk uitvoerbaar is. Het doel is ook de resultaten van de pilots breder toe te passen en in de gehele organisatie te laten doorwerken. In februari verscheen het eindrapport met resultaten: Pilots en hun doorwerking.
Platform31 wil woningcorporaties stimuleren om hun woningen te verduurzamen en heeft daarom het project ‘Verduurzaming Corporatiewoningen’ opgezet. Daarvoor zoekt het platform naar duurzame renovatieprojecten van sociale huurwoningen, waarin maatregelen zijn genomen op het gebied van klimaatadaptatie, energie en circulariteit.
Dit voorjaar start een nieuwe ronde van het pilotproject ‘Financiële prikkels voor klimaatadaptatie’. Er is ruimte voor vijf nieuwe pilots. De uiterste aanmeldingsdatum is 18 maart 2020.
Wateroverlast, tuinaanpak, biodiversiteit: het kwam allemaal aan bod tijdens de regionale bijeenkomst ‘Samen de handen uit de mouwen’ voor tuinprofessionals op donderdagavond 30 januari 2020. Op het Bouw & Infra Park in Harderwijk gingen hoveniers, stratenmakers, gemeenten en tuinvrijwilligers met elkaar in gesprek over een klimaatvriendelijke regio.
De ZOAK® klinker van TileSystems is door de deelnemers aan de RIONEDdag uitgeroepen tot rioleringsinnovatie van 2020. De klinkers en tegels van Zeer Open Afval Keramiek laten regenwater door en kunnen 6,5 mm water bergen. Dat water verdampt weer en draagt bij aan temperatuurverlaging.
Op donderdag 30 januari organiseerde het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie een webinar over het voorbereiden van een risicodialoog. Het doel van dit webinar is om van elkaar te leren in een actieve community.
De laatste decennia heeft Nederland steeds meer te maken met extreem weer, wat verschillende negatieve gevolgen heeft voor de landbouw: gewassen krijgen te veel of te weinig water en er komen nieuwe ziektes en plagen. Het ‘Actieprogramma klimaatadaptatie landbouw’ helpt boeren en tuinders om zich goed voor te bereiden op deze effecten van klimaatverandering.
In de week tussen 25 januari en 4 februari besteedt Rijkswaterstaat samen met de waterschappen extra aandacht aan die gebeurtenis, via hun gezamenlijke Hoogwaterbeschermings-programma.
Martine Leewis is sinds januari 2020 klimaatambassadeur bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Zij gaat de komende tijd bij dertig gemeenten langs om te praten over wat ze al doen aan klimaatadaptatie, waar ze tegenaan lopen en wat hun ambities zijn.