Het Europees Comité van de Regio’s (CvdR) onderzoekt met welke uitdagingen en mogelijkheden overheden te maken hebben bij klimaatadaptatie. Werk je bij een lokale of regionale overheid aan klimaatadaptatie? Dan kun je jouw ervaringen delen via een enquête.
Op 1 april begint het droogteseizoen 2020. Ieder jaar brengt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in deze periode een startbericht uit.
Om te stimuleren dat gemeenten, woningcorporaties, burgers en ondernemers hun omgeving gaan vergroenen, heeft de provincie Gelderland drie brochures ontwikkeld. Hierin staat met welke maatregelen je woonwijken, winkelcentra en bedrijventerreinen kunt vergroenen.
Sinds 2008 werkt de coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers aan 70 natuurlijke klimaatbuffers. Hun missie is dat natuurlijke klimaatbuffers in 2022 een vanzelfsprekende oplossing zijn geworden. Wageningen Environmental Research (WENR) heeft een tussentijdse evaluatie geschreven over deze ‘natuurlijke klimaatbuffers’. Wat zijn natuurlijke klimaatbuffers en wat staat er in de evaluatie?
Op 5 maart is er een nieuwe editie uitgekomen van het tijdschrift Het Waterschap. Het thema van deze editie is watertekort. Want dat is de nieuwe uitdaging in Nederland: hoe kunnen we water beter opslaan en verdelen voor droge periodes?
In de zomer van 2019 werd het hitterecord met maar liefst 2 graden verbroken. Nederland maakte de heetste week ooit mee. Veel mensen bezochten de spoedeisende hulp met verschijnselen van hittestress. Vooral de groep thuiswonende, eenzame 75-plussers is kwetsbaar tijdens een hitteperiode . Hoe maken we bestaande woningen hittebestendig? Deskundigen probeerden antwoorden te vinden op deze vraag tijdens een verkennend gesprek op 14 januari.
We krijgen de komende jaren vaker en heviger te maken met hitte. Hoeveel extra mensen zullen daardoor sterven? Welke factoren zijn daarbij van belang en kunnen we onderscheid maken tussen verschillende hitte-events? Adviesbureau HKV onderzocht het, in samenwerking met het CBS en in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). De uitkomsten staan in het nieuwe rapport Data-analyse sterfte bij hitte, dat eind december verscheen.
In december 2016 is de Nationale klimaatadaptatiestrategie (NAS) aangeboden aan het kabinet. De NAS brengt de klimaatrisico’s voor Nederland in beeld, voor alle sectoren. De werkzaamheden van de afgelopen jaren richtten zich vooral op sectoren en klimaateffecten waarvoor nog weinig beleid is ontwikkeld. Met het rapport ‘Nationaal perspectief klimaatadaptatie’ blikt het Programmateam NAS terug op wat er tot nu toe bereikt is, en biedt het perspectief voor de toekomst.
Het is maart en de meteorologische winter van 2019-2020 is dus voorbij. Maar echt winterweer is het niet geweest. Een wat koude nacht na kerst en een paar sneeuwvlokken in het noorden van het land, meer was het niet. De temperatuur kwam overdag nauwelijks onder nul en de gemiddelde temperatuur van deze meteorologische winter komt uit op 6,4 graden.
Op woensdag 18 maart 2020 is het weer Nationale Boomfeestdag. Daarom heeft de Stichting Nationale Boomfeestdag in januari een brief gestuurd naar alle Nederlandse gemeenten met daarin de oproep om op die dag bomen bij basisscholen te planten. Bijzonder was dat er bij de brief een kaart zat waarop stond hoe groen de omgeving was van alle basisscholen in de gemeente.