Een speciale bonusaflevering geeft antwoord op vragen als: Gaat klimaatverandering minder snel tijdens de coronacrisis? En: Is er straks nog wel voldoende geld voor het Deltaprogramma?
Heb je zelf een project uitgevoerd om een straat, wijk, dorp of stad te vergroenen? Doe dan mee aan de Steenbreektrofee!
Samen Klimaatbestendig (mogelijk gemaakt in het kader van het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie) heeft in de eerste twee weken van april een belronde gedaan en sprak met ongeveer de helft van de DPRA-werkregio’s en een aantal grote gemeenten.
Hierbij stond de vraag centraal: Welk effect heeft de coronacrisis op klimaatadaptatie en de voortgang van de DPRA ambities binnen de werkregio?
Burgers en bedrijven kunnen maatregelen nemen om de eigen omgeving klimaatbestendiger te maken. Denk aan het aanleggen van een groen dak of het afkoppelen van de regenpijp. Overheden konden bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) een aanvraag indienen voor ondersteuning van deze maatregelen, onder de noemer ‘financiële prikkels voor klimaatadaptatie’. Drie pilots zijn geselecteerd.
De onderzoekslijnlijn NKWK Klimaatbestendige Stad (KBS) heeft in 2019 vijf onderzoeken uitgevoerd. Twee onderzoeken betreffen de doorontwikkeling van de instrumenten Klimaatschadeschatter en Toolbox Klimaatbestendige Stad. De andere onderzoeksthema’s zijn ‘monitoring lokale klimaatbestendigheid’, ‘maatschappelijke kostenbatenanalyse’ en ‘handreiking slim koppelen klimaatadaptatie’.
Decentrale overheden kunnen vanaf 1 januari 2021 gebruikmaken van de Impulsregeling klimaatadaptatie. Ze kunnen een rijksbijdrage krijgen voor het versneld uitvoeren van adaptatiemaatregelen, het uitbreiden van al geplande ruimtelijke maatregelen met een adaptatiecomponent of het oppakken van nieuwe adaptatiemaatregelen.
Ook voor bedrijventerreinen zijn klimaatadaptatie en vergroening grote opgaven. Veel partijen zoeken nog naar een aanpak. Samen Klimaatbestendig en Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland (SKBN) willen deze opgaven op bedrijventerreinen versnellen. Dat doen ze door initiatieven te bundelen op een kennisplatform en partijen samen te brengen. Freya Macke, Karin Maatje en Rogier van Aaken vormen samen met zo’n zeven anderen de werkgroep die hier uitvoering aan geeft.
In de Regenboogbuurt in Almere Buiten daalt de bodem op meerdere plaatsen. De buurt is mede daardoor toe aan groot onderhoud. De gemeente ziet dit als een kans en koppelt het onderhoud aan ambities die de stad toekomstbestendig maken. Het project is als 250ste voorbeeld op het Kennisportaal geplaatst.
Wil je vanuit huis meer leren over klimaatadaptatie? Dat kan! Via online MOOCs kun je gratis onderwijs volgen. Er zijn verschillende MOOCs beschikbaar over klimaatadaptatie.
Op sommige plekken in een gemeente is het consequent een paar graden warmer dan elders. Een hittekaart toont deze gebieden, maar laat niet zien waar hitte een probleem vormt voor kwetsbare en eenzame ouderen. Dat was de aanleiding voor het inrichten van een proeftuin hitte en gezondheid. Een aanpak op wijkniveau blijkt effectief, omdat deze goed aansluit op de werkwijze van gemeenten.