Volgens een onderzoek van Achmea willen de meeste Nederlanders hun woning klimaatbestendiger maken. Maar veel Nederlanders weten niet goed hoe ze dat kunnen doen. Ook denken ze vaak dat aanpassingen aan de woning duur zijn.
Tijdens de dag ‘Over last van wateroverlast’ op 10 oktober presenteerde STOWA een nieuwe set statistieken over de kans op extreme neerslag. Met deze set kunnen waterbeheerders, provincies en gemeenten zich beter op extreme neerslag voorbereiden.
De afgelopen vier jaar is in Nederland een risicobenadering voor droogte ontwikkeld. Met een risicobenadering voor droogte krijgen waterbeheerders en andere betrokkenen meer inzicht in het effect van droogte op zoetwatervoorziening als je geen of juist wel maatregelen neemt.
We weten niet zeker hoe snel en hoe erg het klimaat verandert. Dat maakt het vaak lastig om te bepalen wat de beste adaptatiestrategie is. Daarom maken we binnen het klimaatadaptatieveld veel gebruik van scenario’s. Deze scenario’s beschrijven een reeks van mogelijke klimaatontwikkelingen, en kunnen we gebruiken om verschillende adaptatiestrategieën te onderzoeken. Maar hoe gebruik je scenario’s precies?
Hoe werkt het riool? Wat gebeurt er precies met ons afvalwater en met regenwater? Welk type riool is het beste voor het milieu en klimaatverandering? Wat kun je doen als er water je huis in loopt? Waarom betalen we rioolheffing? Zomaar wat vragen die te maken hebben met het riool. Op www.riool.info vind je het antwoord op alle rioolvragen. De website is vernieuwd en geschreven in begrijpelijke taal.
Op 17 oktober werd de Bosatlas van de duurzaamheid gepresenteerd in Den Haag. Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), kreeg het eerste exemplaar aangeboden. Leuk weetje: de klimaateffecten in Nederland zijn in kaart gebracht met hulp van open data van de Klimaateffectatlas.
Een klimaatlabel voor iedere straat in de stad, dat is het doel van Staat van je Straat. Deze tool van Sweco won in 2017 de competitie Doe en Durf: een prijs voor jonge ingenieurs. De provincie Overijssel zat destijds in de jury en besloot de tool – en dan met name de communicatie richting inwoners – met verschillende middelen te testen. Het team van de Nationale klimaatadaptatiestrategie (NAS) droeg financieel bij aan deze vervolgstap. “Sweco is samen met de gemeenten Zwolle, Oldenzaal en Zwartewaterland aan de slag gegaan”, vertelt Dana Wiersma, adviseur ruimtelijke kwaliteit bij provincie Overijssel.
Van ‘schade beperken’ naar ‘natuur versterken’: dat wordt de komende jaren de insteek van het Nederlandse natuurbeleid. De twaalf provincies, het ministerie van LNV, maatschappelijke organisaties en andere partijen spraken daarover op 2 oktober tijdens de Natuurtop 2019 in Groningen. De dag stond in het teken van kansen. Onder het motto ‘Nederland Natuurpositief’ werden plannen besproken om het Natuurnetwerk Nederland (NNN) te versterken en te verbeteren. De drie noordelijke provincies presenteerden een Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw.
Een nieuwe kaart maakt in één oogopslag duidelijk in welke stadswijken eenzame ouderen risico lopen bij hitte. De kaart is een combinatie van hittekaarten uit de Klimaateffectatlas en eenzaamheidskaarten van het RIVM.
De City Deal Klimaatadaptatie is een samenwerkingsovereenkomst tussen tientallen partners. Samen willen zij een doorbraak in de aanpak van klimaatadaptatie in Nederlandse steden bereiken. De City Deal ging in 2016 van start en loopt tot oktober 2020. De betrokken partners zetten nu een eindsprint in om nóg meer ervaring uit te wisselen, complexe uitdagingen uit te diepen, kennistrajecten te initiëren en nationale belemmeringen weg te nemen. Welke belemmeringen dat precies zijn, was onderwerp van gesprek tijdens de jaarlijkse ontmoeting van publieke en private bestuurders in Breda.