Extreem weer zorgt voor een toename van het aantal schademeldingen bij Stichting Salvage. Deze stichting komt in actie bij calamiteiten als brand, storm, blikseminslag en wateroverlast en neemt maatregelen die de schade beperken. “De impact van storm en extreme buien wordt steeds groter”, constateert directeur Johan van den Berg.
Betere waterafvoer bij piekbuien, plaatselijke opvang van regenwater, meer schaduwplekken en meer groen. Een nieuwe regeling van het ministerie van IenW kan die ambities op drie plekken in Nederland realiseren. Op 16 september tekende minister Cora van Nieuwenhuizen daartoe een bestuursovereenkomst: een impuls van 5,2 miljoen euro voor drie projecten die de gevolgen van extreem weer moeten tegengaan. Het gaat om projecten in Zuid-Limburg, Utrecht en Groningen.
Veel gebieden in Nederland zijn kwetsbaar voor wateroverlast, zoals hevige regenval of overstroming. De kans op overlast is klein, mede dankzij het ontwerp van onze waterkeringen en watersystemen, maar er blijft een risico. Beheerders van objecten en overheden moeten daarom keuzes maken: accepteren ze het risico? Of nemen ze maatregelen? Maar welke dan? Dergelijke afwegingen zijn complex. Hoe weeg je factoren tegen elkaar af? Partijen uit de City Deal Klimaatadaptatie ontwikkelden samen een afwegingskader.
KANS is een netwerk van steden die samenwerken aan klimaatadaptatie. Het netwerk is opgericht in 2016 en heeft nu een nieuwe website. Wil je meer weten over KANS of zelf meedoen? Lees dan snel verder.
Regenwater afkoppelen, zodat het niet direct naar het gemengd rioolstelsel gaat: dat lijkt al jarenlang dé oplossing te zijn tegen wateroverlast. Maar het is niet zo simpel. Er zijn verschillende manieren waarop je regenwater kunt afkoppelen. Je kunt het opvangen, naar oppervlaktewater laten stromen of de grond in laten lopen. Afkoppelen is niet automatisch een goede oplossing, het is belangrijk om te bepalen wat past bij de situatie. Wat wil je als gemeente en waterschap doen met het regenwater in de regio?
Bij stedelijke ontwikkeling krijgen economische waarden vaak voorrang, en is er weinig aandacht voor maatschappelijke waarden, zoals gezondheid en woonplezier. De TEEB-stadtool kan helpen om dat te veranderen. Deze tool berekent welke waarden een groene of blauwe maatregel heeft. De tool is nu vernieuwd en er zijn een aantal nieuwe waarden aan toegevoegd.
Gemeenten zijn de grootste opdrachtgevers in de bouw. Daarom heeft Bouwend Nederland onderzocht of gemeenten in hun aanbestedingen voor bouwprojecten een duidelijke visie hebben op klimaatadaptatie. Dat blijkt niet altijd zo te zijn. Daarom komen Helen Visser van Bouwend Nederland en Marc Scheers van Blue Label met 7 tips voor gemeenten om hun aanbestedingen klimaatbestendig te maken.
Op 9 september heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat een brief gestuurd naar de Tweede Kamer over de droogte in Nederland. Vooral gebieden met hoge zandgronden in het oosten en zuiden, en delen van Zeeland, hebben problemen met de droogte.
De Maas is de afgelopen jaren kwetsbaarder geworden als bron voor drinkwater. In periodes van droogte kan er een tekort aan drinkwater ontstaan. Daarvoor waarschuwt RIWA-Maas, een samenwerkingsverband van rivierwaterbedrijven in Nederland en België.
Het is van het grootste belang dat Nederland zich goed blijft voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering. De grote uitdaging is om bij alle ruimtelijke plannen volop rekening te houden met de wateropgave en het veranderende klimaat. Dat schrijft deltacommissaris Peter Glas in het Deltaprogramma 2020. Peter Glas: ‘Klimaatadaptief en waterrobuust bouwen en ontwikkelen zou het ‘nieuwe normaal’ moeten zijn.’