Groenblauwe bedrijventerreinen

De gevolgen van klimaatverandering zijn ook op bedrijventerreinen nu al merkbaar. Denk aan schade door instromend regenwater, onbegaanbare wegen, bloedhete parkeerplaatsen of machines die oververhit raken. Zulke schade en overlast door klimaatverandering op bedrijventerreinen kun je tegengaan door ze klimaatadaptief in te richten tot ‘groenblauwe bedrijventerreinen’.

Met lichtere kleuren en schaduw kun je bijvoorbeeld te hoge temperaturen tegengaan waardoor de productie ook bij hitte kan doorgaan. Of je kunt wateroverlast voorkomen, bijvoorbeeld door regenwater op te vangen en weg te leiden. Door een bedrijventerrein te 'vergroenen' met planten en bomen, kom je vaak al een heel eind met klimaatadaptatie. Verder zijn groenblauwe bedrijventerreinen niet alleen beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering. Ze hebben ook een betere uitstraling, stimuleren de biodiversiteit, zorgen voor meer bedrijfszekerheid en leveren soms zelfs direct financiële voordelen op.

In dit kennisdossier lees je meer over:

Ben je geïnteresseerd in concrete klimaatadaptieve maatregelen voor bedrijventerreinen? Kijk dan vooral eens op de volgende websites:


Fotograaf: Freya Macke

Wil je meer weten over Groenblauwe bedrijventerreinen? Of heb je suggesties om dit kennisdossier aan te vullen? Vragen en suggesties zijn van harte welkom! Laat het ons weten via het contactformulier.