Sacha Schoemaker, regisseur openbare ruimte gemeente Hoogeveen

Sacha Schoemaker houdt zich als regisseur openbare ruimte gemeente Hoogeveen bezig met hoe de openbare ruimte wordt aangelegd. Sacha motiveert de collega’s die meewillen, maar steekt geen energie in collega’s die niet in beweging zijn te krijgen.

Sacha

Zolang je maar samenwerkt!

In het dorpen rond Hoogeveen zijn er verschillende aanpassingen geweest in de aanleg van een gootconstructie. Er is een overloop gecreëerd voor hevige buien, ook heeft er een reconstructie van een complete straat plaatsgevonden. Sacha:Meedenken binnen de verschillende projectteams waarin je klimaatbestendige ontwerpen en gedachten kan overbrengen, is hierbij heel belangrijk.”

Hij vond de omschakeling naar het klimaatbestendig denken en ontwerpen wel moeilijk. “Het vaste en vertrouwde wereldje loslaten en soms radicaal andere gedachten in projecten brengen, lukt wel zolang je maar sámenwerkt.”

Motiveren door nut en noodzaak

Sacha probeert zijn collega’s altijd te motiveren door de nut en noodzaak van klimaatbestendige ontwerpen te laten zien. Hij laat vooral de uitleg en de foto’s die hij van de verschillende ontwerpen heeft gemaakt, zien.
Sacha: “Ik zie dat motivatie een grote rol speelt binnen de omschakeling in dit proces.”

Collega’s die niet meebewegen

Volgens Sacha moet je geen energie steken in collega’s die niet in beweging zijn te krijgen. “Wanneer ik last heb van collega’s die niet mee willen bewegen en er dwars voor gaan liggen, dan is het niet meer aan mij het op te lossen maar dan heeft de teamleider of manager hier een rol in.”

Sacha: “Zelf ben ik ‘aangestoken’ door een stedelijk water collega. We kregen ruimte om het land in te gaan, goede voorbeelden te bezoeken en de mensen daarachter te spreken. Je komt nader tot elkaar en leert veel. Ook hoe dingen niet moeten. Samen sta je sterker en door te leren zetten we de benodigde stappen.”

Bekijk ook de video: hoe krijg ik mijn collega’s mee?

Heb jij een vraag over het meekrijgen van je collega's in klimaatadaptatie? Samen Klimaatbestendig helpt jou zoeken naar het antwoord. Mail naar info@samenklimaatbestendig.nl.