Activiteiten
Samen Klimaatbestendig helpt je graag bij het vinden van een antwoord op jouw vraag over klimaatadaptatie. Naast dat je ons direct kan benaderen met jouw vragen, kan je ook deelnemen aan onze activiteiten, zoals themacafés, in gesprek met, lunchpraatjes en denktanks. Hieronder staan de activiteiten voor de aankomende periode en de hoofdpunten van eerdere activiteiten. Deze pagina zal steeds worden aangevuld. Deelname is altijd gratis.
Aankomende activiteiten
Hoe zorg je ervoor dat bewoners in grote getalen klimaatadaptieve maatregelen nemen? Hoe kun je gedrag veranderen én kennis en bereidheid vergroten? (6 april 2023)
Schrijf je nu in voor de webinar georganiseerd door Samen Klimaatbestendig, Milieu Centraal en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op donderdag 6 april van 13.00-14.00 uur via dit aanmeldformulier!
COMMUNICATIE: De lessen van minder grote communicatiesuccessen (13 april 2023)
We communiceren veel over klimaatadaptatie, maar zet dit ook aan tot ander gedrag? Op donderdag 13 april van 10:00 tot 12:00 uur komen we samen in Utrecht om te leren van de lessen van minder grote communicatiesuccessen. Samen met Communicatiebureau de Lynx en Helder en Duidelijk delen wij onze ervaring van de afgelopen jaren over communicatie over klimaatadaptatie. Bekijk het programma en meld je aan.Hoofdpunten eerdere activiteiten
Klik op de onderstaande links en lees de hoofdpunten, tips of handvatten van eerdere activiteiten.
THEMACAFÉ: In gesprek over verzengende hitte (2 september 2021)
Meerdere deelnemers van provincies, gemeenten en het Rijk spraken over wat zij afgelopen zomer zagen gebeuren op hete plekken op de wereld, om vervolgens door te praten over de vraag: ‘Zijn wij daar in Nederland wel klaar voor?’ Download het verslag van deze activiteit (pdf, 1.7 MB).
IN GESPREK MET: Gemeenten aan het woord: Klimaatadaptatie in uitvoering (10 september 2021)
Bas Hoefeijzers van gemeente Breda en Philip ter Laak van gemeente Amersfoort gingen in gesprek over welke stappen zij zetten in de uitvoering om te komen tot een klimaatadaptieve stad. Download het verslag van deze activiteit (pdf, 1.5 MB).
LUNCHPRAAT: Nederland klimaatbestendiger maken: Welke rol spelen financiële instellingen? (13 september 2021)
Meerdere sprekers, werkzaam bij verzekeraars, banken of investeerders, vertelden en gingen in gesprek over het in kaart brengen van risico’s, communiceren richting klanten en het inzetten van financiële prikkels. Ze gingen in op hun concrete praktijk uit het beeldverhaal Nederland klimaatbestendiger maken, welke rol spelen financiële instellingen. Download het verslag van deze activiteit (pdf, 1.6 MB).
DENKTANK: Uitdagingen bij kleinere gemeenten: ruimte en capaciteit regelen (22 september 2021)
Een tiental deelnemers wisselden met elkaar inzichten en ervaringen uit over ruimte en capaciteit om te werken aan klimaatadaptatie. Ook de Vlaamse overheid sloot aan om te luisteren en om Vlaamse voorbeelden in te brengen. Download het verslag van deze activiteit (pdf, 1.6 MB).DENKTANK: Uitdagingen bij kleinere gemeenten: klimaatadaptatie in de college onderhandelingen (7 maart 2022)
Op 7 maart organiseerden we, vlak voor de verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad, de online denktank klimaatadaptatie in de college onderhandelingen. Want als de politieke kaarten zijn geschud, begint het spel van de verdeling van de opgaven. Dit bepaalt de koers voor de komende 4 jaar. We deelden voorbeelden en werkwijzen. Er was een mooie online opkomst van circa 25 deelnemers, hoofdzakelijk werkzaam bij een kleine gemeente. Download het verslag van deze activiteit (pdf, 366 kB).TUINEN: Hoe kun je de Week van de Groene Tuin inzetten in jouw gemeente (15 maart 2022)
Vanuit de samenwerking 'Een groener Nederland begint in je eigen tuin' organiseert onze community manager Mirko van Ingen samen met partners een reeks webinars voor gemeenten. Het tweede webinar vond plaats op dinsdag 15 maart en stond in het teken van de Week van de Groene Tuin. Van 12 t/m 18 april werden er tijdens deze week verschillende groene en duurzame tuintips gedeeld. Tijdens deze sessie leerde je hoe je de Week van de Groene Tuin kan inzetten in jouw gemeente. En wat voor positief effect dit kan hebben op het vergroenen van jouw gemeente. Bekijk de presentaties (pdf, 7.9 MB) en de gestelde vragen en antwoorden (pdf, 158 kB).
COMMUNICATIE: Effectieve communicatie voor een klimaatbestendig Nederland (16 maart 2022)
Samen met communicatiebureau de Lynx organiseerden we op 16 maart een webinar over effectieve communicatie voor een klimaatbestendig Nederland. Hoe kunnen we zo communiceren dat burgers, bedrijven en andere organisaties in beweging komen? We leerden hier meer over van Loes Kreemers, gedragspsychologe en werkzaam bij het lectoraat Psychologie voor een Duurzame Stad. Daarbij deelde Ingrid Kerkvliet, campagneleider van Operatie Steenbreek Nijmegen, haar ervaringen uit het veld. We sloten af met discussies over inhoudelijke thema’s. Bekijk in deze nieuwsflits de terugblik.
TUINEN: Hoe kun je als gemeente samenwerken met lokale tuincentra? Het Groen Klimaatplein! (19 april 2022)
Vanuit de samenwerking 'Een groener Nederland begint in je eigen tuin' organiseert community manager Mirko van Ingen samen met partners een reeks webinars voor gemeenten. Het derde webinar vond plaats op dinsdag 19 april. Tijdens dit webinar leerde je meer over hoe je als gemeente en waterschap kunt samenwerken met lokale tuincentra en hoe je het Groen Klimaatplein hiervoor kan gebruiken. Tuincentra zijn namelijk een walhalla van sfeer en groen en krijgen jaarlijks 60 miljoen bezoeken. Een perfecte plek om bezoekers te informeren, enthousiasmeren en motiveren om in hun tuin met groene en klimaatadaptieve maatregelen aan de slag te gaan. Bekijk de presentaties (pdf, 4.2 MB) en de gestelde vragen en antwoorden (pdf, 173 kB).
ADAPTATIETALK: De bestaande stad klimaatadaptief maken? Zo doe je dat! (4 juli 2022)
Niet alleen de nieuwbouw, maar ook de bestaande gebouwde omgeving moet klimaatrobuust worden. Maar hoe doe je dat? Wat is een logisch beginpunt? En wat kost het? De gemeente Leiden heeft hier een succesvolle aanpak voor ontwikkeld, die goed in beeld brengt wat de bijbehorende kosten zijn – en hoe je deze kunt bekostigen. Wil je hier alles over weten zodat je zelf ook aan de slag kunt? Lees dan hier het rapport.
COMMUNICATIE: Hoe bereik je bewoners in kwetsbare wijken en zet je hen aan tot klimaatadaptatie (14 december 2022)
Om Nederland klimaatbestendig te maken is het nodig dat ook bewoners in actie komen. Maar hoe bereik je hen en welke communicatie is daarbij het meest effectief? Samen Klimaatbestendig en Communicatiebureau de Lynx organiseerden hierover een live bijeenkomst op woensdag 14 december. Download het verslag van deze activiteit (pdf, 4.9 MB).
Heb jij een vraag over het klimaatbestendig maken van Nederland? Samen Klimaatbestendig helpt jou zoeken naar het antwoord. Mail naar info@samenklimaatbestendig.nl.
