Na de overstromingen in Limburg heeft Minister Cora van Nieuwenhuizen bekend gemaakt dat ze met betrokken partijen en deskundigen een beleidstafel wil inrichten om te leren van de overlast. De eerdere beleidstafel droogte dient hiervoor als voorbeeld. Daarnaast gaat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een quickscan uitvoeren om de schade in beeld te brengen.
Om te vieren dat de STOWA vijftig jaar bestaat, organiseert ze vanaf 15 juli een reeks van acht podcasts. De podcastreeks maakt deel uit van de campagne De kracht van Kennis. In deze podcasts gaat podcastmaker Tom Jessen met deskundigen in gesprek over verschillende waterthema’s als droogte, waterveiligheid en waterkwaliteit.
De opwarming van de aarde is nu overal op aarde merkbaar en de oorzaak is de menselijke uitstoot van broeikasgassen. De grens van 1,5 graad wereldwijde temperatuurstijging bereiken we al over ongeveer tien jaar. Dit zijn een paar belangrijke conclusies uit het nieuwste rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties.
Wil je je gemeente gaan vergroenen? Dan kan de nieuwe Basiskaart Groen en Grijs in de Klimaateffectatlas een handig hulpmiddel zijn. Deze kaart laat per buurt zien hoeveel procent ervan bestaat uit bomen en uit laag groen. Ook toont de kaart hoeveel procent er niet vergroend (grijs) is.
De afgelopen jaren is er in het Waddengebied veel gebeurd op het gebied van natuurbehoud, natuurontwikkeling, klimaatverandering, waterkwaliteit, waterveiligheid, energieopwekking en ruimtelijke inrichting. Daarom hebben het Omgevingsberaad Waddengebied en de Waddenacademie het rapport 'Overzicht adaptatie-gerelateerde projecten Waddenkust' laten opstellen. Hierin staat een overzicht van de programma’s, projecten, plannen en onderzoeken over klimaatadaptatie en natuurontwikkeling langs de Waddenkust.
Onze ruimtelijke inrichting lijkt tegen de grenzen van het water- en bodemsysteem aan te lopen. Deltares, BoschSlabbers en Sweco pleiten in het essay ‘Op waterbasis’ voor een herinrichting van Nederland, waarbij we het landgebruik meer afstemmen op de mogelijkheden en beperkingen van water en bodem. Het essay bevat ook een fysiografische kaart met knelpunten.
Maatregelen tegen hittestress, droogte en wateroverlast kun je vaak goed combineren met maatregelen die nodig zijn voor de energietransitie. Als je bijvoorbeeld de straat openbreekt om een warmtenet aan te leggen, kun je direct meer groen planten om water op te vangen. Toch nemen gemeenten klimaatadaptatie nog niet altijd integraal mee in wijken die van het gas afgaan. Daarom organiseert Platform 31 samen met het Kennis- en Leerprogramma van het Programma Aardgasvrije Wijken een leerkring over Klimaatadaptatie in Aardgasvrije wijken.
Een consortium van Wageningen Environmental Research en andere partijen is begonnen met de ontwikkeling van de Klimaat Impact Monitor. Het doel van de Klimaat Impact Monitor is om de gevolgen van extreem weer beter te kunnen inschatten.
Van 30 maart tot 30 september doen overal in Nederland gemeenten mee aan het NK Tegelwippen. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen door tegels te vervangen door groen in zijn of haar eigen tuin. De winnende gemeente ontvangt de Gouden Tegel. Op dit moment heeft de gemeente Rucphen de meeste tegels vervangen door groen.
Vergroening van steden is hard nodig. Niet alleen om de biodiversiteit te vergroten en ons aan te passen aan het veranderende klimaat. Groen draagt ook bij aan een goede luchtkwaliteit, het woongenot, gezond leven en recreatie. Maar in de praktijk blijkt het voor gemeenten vaak lastig om te vergroenen en het groen duurzaam te beheren. Bovendien komt vergroening door de toenemende druk op de ruimte in steden in de verdrukking. Het rapport ‘Duurzaam groen moet je doen’ verkent wat er nodig is om steden echt duurzaam te vergroenen. Het geeft ook handvatten voor gemeenten om hiermee aan de slag te gaan.