Hoe veranker je klimaatadaptatie in alle domeinen van je gemeente? En hoe ga je vervolgens te werk om papieren afspraken om te zetten in actie? Die vragen stonden centraal tijdens het online evenement ‘Werken aan klimaatadaptatie – hoe doe je dat?’ op 17 mei 2021. De bijeenkomst trok zo’n 300 belangstellenden. Centraal stond een evaluatie van het Ondersteuningsprogramma Klimaatadaptatie van de VNG, dat tot nu toe 35 gemeenten heeft geholpen.
Wat hebben we tot nu toe bereikt met de Nationale Adaptatiestrategie (NAS) en het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie? Afgelopen woensdag 12 mei heeft minister Van Nieuwenhuizen de Tweede Kamer hierover een brief gestuurd. Zij zegt daarin dat het bewustzijn over de urgentie van klimaatadaptatie de afgelopen jaren sterk is toegenomen en geeft in de brief voorbeelden van geboekte resultaten. Bij de brief zitten twee bijlagen: één over het platform Samen Klimaatbestendig en één over dit kennisportaal.
De rol van de bodem is heel belangrijk bij klimaatadaptatie, maar wordt nog niet vanzelfsprekend meegenomen in beleid en stresstesten. Bovendien is het niet altijd makkelijk om bodemgegevens te vinden en ze op de juiste manier te gebruiken. Een handige bron voor bodemgegevens is de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Maar hoe gebruik je de BRO?
De Omgevingswet heeft invloed op de manier waarop partijen samenwerken aan stedelijk waterbeheer. Wat verandert er, en wat blijft hetzelfde? De antwoorden op die vragen staan in de Handreiking Stedelijk Waterbeheer onder de Omgevingswet, verschenen in april 2021. Mooi extraatje: het nieuwe stelsel biedt kansen voor klimaatadaptatie.
Gisteren is hij ondertekend: de OSKA Intentieverklaring Koeling van gebouwen! Hiermee hebben verschillende partijen met elkaar afgesproken om de bouwstandaarden aan te passen zodat woningen niet alleen goed geïsoleerd maar ook hittebestendig worden.
Hoe kunnen we de uitkomsten van de internationale Climate Adaptation Summit (CAS) 2021 de komende tijd toepassen? Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat deze online conferentie afgelopen januari organiseerde, laat dit zien in een helder overzicht.
Nederland staat de komende jaren voor grote ruimtelijke opgaven. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft een rapport geschreven over de vraag hoe Nederland toekomstbestendig kan worden. In het rapport Grote opgaven in een beperkte ruimte staat dat de nieuwe regering stevige besluiten moet nemen op het gebied van klimaat, biodiversiteit, wonen, waterbeheer en landbouw. Volgens het PBL is het nodig om aan de langetermijnvisie van Nationale Omgevingsvisie (NOVI) concrete uitvoeringsmaatregelen te verbinden.
Het rapport Leren van natuurrijke woonbuurten uit het verleden is verschenen. In dit rapport staat hoe twaalf natuurrijke woningbouwprojecten uit de jaren 1995-2010 zich ontwikkeld hebben. Hoe zien de woonbuurten er nu uit? Wat is er gedaan om de natuur te bevorderen? Werken de maatregelen? En kunnen projectontwikkelaars, woningcorporaties en bouwbedrijven daarvan leren?
In december 2020 hebben twee onderzoeksvoorstellen naar klimaatadaptatie een RAAK-publiek-subsidie gekregen: het project ‘Waterbergende Weg’ van een consortium van de Hogeschool van Amsterdam en het project ‘Groenblauwe oplossingen, kansen en risico’s’ van een consortium onder leiding van de Hanzehogeschool Groningen. Deze twee onderzoeksprojecten gaan nu van start en lopen tot april 2023. De resultaten ervan zullen een plek krijgen op dit kennisportaal.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) gaf in 2019 en 2020 financiële ondersteuning aan 8 uitvoeringsprojecten op het gebied van klimaatadaptatie. Regionale en lokale overheden voerden de projecten uit. Wat zijn de belangrijkste lessen?