Het lukt nog niet altijd om klimaatadaptatie te borgen in tenders voor nieuwbouw en gebiedsontwikkeling. Hoe komt dat? Welke knelpunten zijn er in tenderprocedures en hoe kun je die omzeilen? Fakton Consultancy en Bas Konings deden daar onderzoek naar, in opdracht van het Convenant Klimaatadaptief Bouwen Zuid-Holland en de provincie Zuid-Holland.
StraaDleven! is de zesde editie van de StraaDkrant. Deze nieuwe editie gaat over hoe we straten zo kunnen inrichten dat ze de biodiversiteit stimuleren.
De ministerraad heeft besloten om € 26 miljoen te investeren in het programma Werklandschappen van de Toekomst. Dankzij deze impuls uit het Nationaal Groeifonds worden bedrijventerreinen in Nederland de komende jaren omgetoverd tot groene, klimaatbestendige, energiezuinige en aantrekkelijke plekken.
In Twente zijn de problemen tijdens droogte groter dan in andere regio’s in Nederland. Hoe kan Twente ervoor zorgen dat er in de zomer geen watertekort en in de winter geen wateroverschot is? Uit een verkennend onderzoek van twee partijen blijkt dat water en bodem meer sturend zouden moeten zijn bij de inrichting van het gebied.
De kennisdag Zoetwater en Ruimtelijke adaptatie stond in het teken van ‘Werken aan weerbaarheid’. Rond de 250 deelnemers, van overheden, kennisinstellingen en marktpartijen kwamen samen in Fort Voordorp (naast De Bilt). Het was de derde keer dat de twee Deltaprogramma’s de krachten bundelden.
We weten dat de zeespiegel stijgt, maar hoe snel en hoeveel de zeespiegel verder zal stijgen is onzeker. Deltares onderzocht in het kader van het Kennisprogramma Zeespiegelstijging welke maatregelen Nederland nu kan nemen voor de zeespiegelstijging van de toekomst.
De gemeente Amsterdam werkt samen met de GGD aan een hitteplan voor de stad. Daarmee wil ze zich voorbereiden op toenemende hitte en wil ze de gezondheidsrisico’s beperken. Het doel van dit hitteplan is om kwetsbare groepen zo goed mogelijk te kunnen bereiken en te beschermen. Daarvoor heeft de stad op 15 september een bijeenkomst georganiseerd: “Hittegolven: een koud kunstje?”
Gemeenten hebben zeker wel de ambitie en wil om steden klimaatbestendig te maken en daar maatregelen voor te nemen. Alleen hapert het vaak in de uitvoering. Wat kan het proces om tot uitvoering te komen tegenwerken of juist stimuleren? Een team wetenschappers van de Universiteit Utrecht zocht naar antwoord op die vragen.
Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen moeten de komende jaren meer tempo maken met de uitvoering van de maatregelen uit het Nationaal Deltaprogramma. Alleen dan kunnen we ervoor zorgen dat Nederland in 2050 en daarna beschermd is tegen hoogwater, weersextremen en zoetwatertekorten. Het klimaat verandert, de tijd om ons voor te bereiden wordt korter en de opgaven worden groter. Daarnaast moeten overheden meer maatregelen nemen om de schade te beperken als het vanwege extreem nat of droog weer een keer onverwacht misgaat.
De 46 aanbevelingen van de Beleidstafel Droogte uit 2019 zijn voortvarend opgepakt. De meeste zijn al geïmplementeerd, de rest bijna. Dat stelt Rob Bouman van het ministerie van IenW, trekker van de beleidstafel. “Er zijn onderzoeken uitgevoerd, handleidingen gemaakt en verdringingsreeksen opgesteld”, vertelt hij. “En voor de nieuwe Beleidstafel Wateroverlast en Hoogwater is hetzelfde recept gebruikt. Dat is mooi om te zien.”