Heb je behoefte aan heldere klimaatinformatie? En vind je het leuk om mee te denken over de invulling van dé landelijke atlas met informatie over de gevolgen van klimaatverandering? Meld je dan aan voor de gebruikersgroep van de Klimaateffectatlas!
Het kabinet wil water en bodem sturend laten zijn bij beslissingen over de inrichting van ons land. Dat heeft de ministerraad besloten, op voorstel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In een Kamerbrief beschrijven minister Mark Harbers en staatsecretaris Vivianne Heijnen van IenW waarom en hoe.
We krijgen steeds vaker te maken met hevige buien, extreme hitte en droogte. De urgentie om onze gebouwde omgeving aan te passen aan het veranderende klimaat neemt toe. Daarom presenteren minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en minister Van Der Wal-Zeggelink voor Natuur en Stikstof de ‘Nationale aanpak Klimaatadaptatie gebouwde omgeving (2022-2024)’.
De Dutch Green Building Council (DGBC) werkt samen met zo'n 30 partijen aan een standaard aanpak om klimaatrisico’s op gebouwniveau in te schatten. Het eerste deel van deze aanpak is nu verschenen.
Door te investeren in groen kunnen gemeenten de gezondheid en het welzijn van hun inwoners een flinke boost geven. Uit onderzoek van Sweco blijkt dat elke extra hectare groen leidt tot 8,6 patiënten minder.
De Tabel Natuurinclusief Bouwen is een checklist waarmee je kunt controleren hoe natuurinclusief kleine bouwwerken worden of zijn gebouwd.
Afgelopen jaar hebben 135 gemeenten meegedaan aan het NK Tegelwippen. Breda, Almelo en Hollands Kroon wonnen de Gouden Schep en Den Haag won de Gouden Tegel.
Gezondheid moet meer aandacht krijgen bij klimaatadaptatie, zo bleek uit de netwerkbijeenkomst die het programma Klimaat en Gezondheid organiseerde op 13 oktober 2022.
Bedrijven, gemeente, waterschap én bewoners werken in Silvolde aan een uniek project: het realiseren van duurzame, klimaatadaptieve woningen. Een lokaal gesloten watercyclus is één van de doelstellingen: de wasmachine wast met regenwater, huishoudelijk afvalwater wordt ter plekke gezuiverd, gebruikt water spoelt de wc door. “Dit sluit mooi aan bij onze missie om de wc niet meer door te spoelen met drinkwater”, aldus Micha van Aken van Vitens. De integrale aanpak heeft voordelen op allerlei vlakken.
Extreme hitte komt in Nederland steeds vaker voor. Er duiken nieuwe termen op, zoals ‘hittestress’. Overheidsstichting Geonovum brengt in een begrippenkader de verschillende termen in kaart die met hitte te maken hebben. Niet alleen om verwarring te voorkomen, maar ook om meer uniform onderzoek mogelijk te maken. Eind november kan iedereen input leveren in een online sessie.