Omdat we vaker te maken krijgen met warme periodes, wordt hittestress een steeds groter probleem. Hittestress kan zelfs leiden tot sterfte, vooral bij kwetsbare mensen. Gemeenten, ontwikkelaars en bouwbedrijven kunnen helpen om hittestress tegen te gaan door de buitenruimte hittebestendig in te richten. Een werkgroep van OSKA (Overleg Standaarden Klimaatadaptatie) heeft verkend welke behoeftes er zijn om kennis en inzichten over hitte in de buitenruimte te verankeren in standaarden en doet op basis van de verkenning een aantal aanbevelingen.
Natuurbranden worden door klimaatverandering een steeds groter probleem, ook in Nederland. Ze zullen niet alleen vaker voorkomen, maar ook vaker onbeheersbaar zijn. Daarvoor waarschuwen deskundigen van het KNMI, de Wageningen University & Research, de Vrije Universiteit in Amsterdam, Deltares en het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV). Zij hebben onderzocht hoe het risico op natuurbrand zich in Nederland ontwikkelt en doen aanbevelingen om de risico’s zoveel mogelijk te beheersen.
Via de MIA en de Vamil kun je als ondernemer met belastingvoordeel investeren in klimaatadaptieve en milieuvriendelijke maatregelen. In 2023 is de Milieulijst met bedrijfsmiddelen aangepast die voor deze regelingen in aanmerking komen.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de Handreiking decentrale regelgeving klimaatadaptief bouwen en inrichten vernieuwd om aan te sluiten bij de nieuwe Omgevingswet. Ook is hij uitgebreid met het thema natuurinclusiviteit. De handreiking bestaat uit voorbeeldregels die gemeenten en decentrale overheden kunnen gebruiken om hun eigen regelgeving op te stellen.
De uitstoot van broeikasgassen naar nul brengen en ons aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering die we nu al merken: dat zijn de twee grote uitdagingen van klimaatverandering. Deze twee uitdagingen moet je volgens onderzoekers van Deltares en de TU Eindhoven samen aanpakken. Maar in beleid en wetenschap zijn dit nog gescheiden werelden. In een nieuwe discussiepaper stellen de onderzoekers dat er meer samenhang nodig is. Het Deltaprogramma kan hier een belangrijke rol in spelen.
De beleidstafel wateroverlast en hoogwater heeft haar eindadvies gepresenteerd. In het rapport wordt benadrukt dat extreme neerslag door klimaatverandering vaker gaat voorkomen en dat schade niet altijd voorkomen kan worden. Overheden, burgers en bedrijven moeten zich daar gezamenlijk op voorbereiden.
Het klimaat verandert snel en de klimaatwetenschap maakt duidelijk dat weersextremen vaker zullen voorkomen en heftiger gaan worden. Daarom heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de Nationale Klimaatadaptatiestrategie (NAS) en de uitvoering ervan geëvalueerd. Uit deze evaluatie blijkt dat het belangrijk is om de uitvoering van de NAS voort te zetten en te intensiveren.
De campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’ krijgt een vervolg in 2023. Een uitgebreid gedragsonderzoek moet nieuwe inzichten opleveren. Wat motiveert tuineigenaren om de tuin te vergroenen en wat staat hen juist in de weg? “Het gedrag van mensen verandert vaak niet als je enkel uitlegt waarom iets moet.”
Er is oneindig veel geschreven over de kunst van samenwerken. Vaak is deze literatuur erg theoretisch en weinig bruikbaar in de dagelijkse praktijk. Het document ‘Handelingswijsheden voor samenwerken in klimaatadaptatie’ brengt daar verandering in en geeft tal van praktische tips.
Hete en droge zomers zijn ongunstig voor de waterkwaliteit in de stad. Er bestaan verschillende stresstesten om knelpunten in kaart te brengen, maar welke methode heeft de voorkeur? Adviesbureaus Ambient en Witteveen en Bos ontwikkelen in opdracht van STOWA een bijsluiter die waterbeheerders moet helpen bij die keuze.