Ook de zomer van 2022 gaat de boeken in als uitzonderlijk heet. Dit jaar stonden de partijen die hier in de praktijk mee te maken hebben, zoals GGD-en, gemeenten en woningcorporaties, meteen klaar om ideeën en ervaringen uit te wisselen. “Het is heel nuttig elkaar laagdrempelig en regelmatig te spreken over hitteonderwerpen. Dat helpt ons snel te handelen.”
De zomer van 2022 was opnieuw opmerkelijk heet en droog. De nieuwste cijfers van het KNMI passen in de recente trends, die samenhangen met klimaatverandering. Dat zegt onderzoeker Peter Siegmund van het KNMI. “De effecten zijn nu extra duidelijk, omdat het piekjaar 2018 nog maar zo kortgeleden is.”
De financiële sector is een belangrijke partij bij klimaatadaptatie. Het Platform voor Duurzame Financiering brengt enkele grote financiële spelers bijeen. Samen werken ze aan nieuwe financieringsvormen en maatregelen gericht op klimaatadaptatie.
Bewoners ervan doordringen dat klimaatadaptatie noodzaak is, hoe doe je dat? Deze vraag staat centraal bij zes projecten die betrokken zijn bij het programma LIFE-IP Klimaatadaptatie. De projectleiders gingen op werkbezoek bij Amsterdam Rainproof en zagen het effect van jarenlange aandacht en gerichte campagnes.
Volgens het KNMI was deze zomer de op twee na warmste zomer sinds 1901, het begin van de metingen. Alleen 2003 en 2018 waren nog warmer. Daarnaast was het heel zonnig en heel droog. De gemiddelde temperatuur was 18,6 °C. Normaal is dat 17,5 °C.
Waterschap Rijn en IJssel, boeren, natuurorganisaties, landeigenaren en andere grondgebruikers in de Achterhoek ervaren steeds meer problemen door de droge zomers. Wat kun je daartegen doen? Een medewerker van waterschap Rijn en IJssel bedacht een snelle, praktische oplossing: hij ontwikkelde een skippybal waarmee boeren ondergrondse watergangen kunnen afsluiten. De uitvinding leidde tot een eerste maatregel in de aanpak tegen droogte in de Achterhoek.
Het onderzoeksrapport Systeembeschouwing Rijn en Maas beschrijft hoe onze rivieren zich ontwikkelen en bevat adviezen over hoe we het riviersysteem toekomstbestendiger kunnen maken.
Hoe kun je de mogelijke gevolgen van overstromingen beperken? Een studie in opdracht van de gemeente Amsterdam en Waternet biedt een stappenplan voor gebiedsontwikkelaars om nieuwbouw in de toekomst beter te beschermen tegen de gevolgen van overstromingen. Daarnaast bevat het rapport een uitgebreide toolbox met mogelijke maatregelen.
Een warme en droge zomer heeft veel negatieve gevolgen, vooral voor de landbouw en de natuur. Ook maakt droogte dat hittegolven heter worden. Toch heeft droogte ook een positief effect op hitte: het maakt hitte minder dodelijk.
De aanhoudende droogte zorgt ervoor dat er landelijk een grotere vraag is naar water dan wat er ons land binnenkomt via regen en rivieren. De voorspelling is dat dit nog een tijd aanhoudt, waardoor komende weken mogelijk nieuwe maatregelen volgen om het water te verdelen. Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) schreef deze week aan de Tweede Kamer dat het Managementteam Watertekorten (MTW) vanaf nu verantwoordelijk is voor de waterverdeling in ons land.