We weten dat klimaat en klimaatverandering invloed hebben op onze gezondheid. Mensen kunnen bijvoorbeeld overlijden als gevolg van hitte of ze kunnen huidkanker krijgen als gevolg van te veel UV-straling. Maar over de gezondheidsrisico’s van klimaatverandering is ook nog veel onduidelijk. Daarom heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan het RIVM gevraagd om daar onderzoek naar te doen.
Het KNMI heeft voor het jaar 2021 De staat van ons klimaat uitgebracht. Dit is een samenvatting van het Nederlandse weer in 2021 in tijden van klimaatverandering. Het is de bedoeling dat De staat van ons klimaat vanaf nu elk jaar zal verschijnen.
De ontwikkeling van de maatlat is een belangrijke stap op weg naar een klimaatadaptief Nederland. Deze definieert wat klimaatadaptief bouwen is en schept duidelijkheid voor medeoverheden en voor bouwende en ontwikkelende partijen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) ontwikkelt de landelijke maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving samen met de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).
Gemeenten, waterschappen, provincies en marktpartijen zijn het erover eens dat de opgave om klimaatbestendig te bouwen te vrijblijvend wordt ingevuld. Het is tijd om ambities een meer verplichtend karakter te geven. Richtlijnen kunnen hieraan bijdragen. Dat blijkt uit het rapport ‘Verkenningen landelijk level playing field klimaatadaptieve nieuwbouw’.
De Europese Commissie lanceerde dit voorjaar de Mission on Adaptation to Climate Change. Doel is ervoor te zorgen dat 150 Europese regio’s uiterlijk in 2030 klimaatbestendig zijn. Op 7 juni vond in Brussel een eerste bijeenkomst plaats voor regio’s die zich al hebben gecommitteerd. De verwachting is dat meer regio’s zich zullen aansluiten.
Voor het vierde jaar op rij voert het consortium NKWK Klimaatbestendige Stad in 2022 meerdere onderzoeken uit. De thema’s zijn: hitte in woningen, monitoring, droogte en groen in stedelijk gebied, stedelijke waterkwaliteit, wateroverlast en hoogwater en de Kennisbank Groenblauwe Netwerken. Een samenvatting van de onderzoeksplannen.
Wat betekent hitte voor de kwetsbaarste stadsbewoners? Welke behoeften hebben zij als het gaat om hitte, welke oplossingen zijn er en wat kan de gemeente hierin betekenen? Dat onderzochten drie instituten uit Den Haag, Leiden, Delft en Rotterdam. Het eindrapport is nu beschikbaar, met conclusies en aanbevelingen.
De aanpak van klimaatbestendige en groene bedrijventerreinen staat op de agenda, mede dankzij een community van beleidsmakers, parkmanagers en ondernemersverenigingen. Deze community deelt ervaringen en kennis over groene en klimaatbestendige oplossingen. De nieuwste praktijkinzichten zijn nu weergegeven in een infographic.
Het rapport ‘De staat van ons water’ is deze maand verschenen. Dit rapport beschrijft de uitvoering van het waterbeleid in 2021. De hevige neerslag, wateroverlast en overstromingen hebben duidelijk gemaakt dat klimaatverandering grote gevolgen kan hebben. Nederland is afhankelijk van water, maar is er ook kwetsbaar voor.
Het is één van de droogste lentes ooit gemeten. Het KNMI zag het neerslagtekort de afgelopen weken snel oplopen. Tot nu toe volgt dit voorjaar het recordjaar 1976. De kans op een flink neerslagtekort in de zomer wordt steeds groter. Als het neerslagtekort te hoog wordt, droogt de grond uit en zakt het grondwaterpeil, met verschillende problemen tot gevolg.