Hoe houden we onze woningen, kantoren en andere gebouwen veilig en comfortabel in het veranderende klimaat? In de proeftuin KlimaatKwartier werken kennisinstellingen, bedrijven en overheden samen aan innovaties voor klimaatadaptieve gebouwen. Gisteren is het KlimaatKwartier officieel geopend op The Green Village op TU Delft Campus.
Steeds meer overheden en andere partijen gebruiken de Klimaateffectatlas om inzicht te krijgen in de gevolgen van klimaatverandering voor hun eigen gebied. Een thema dat nog mist in de Klimaateffectatlas is waterkwaliteit. Aan welke informatie daarover hebben gebruikers vooral behoefte? Help je ons om daar inzicht in te krijgen?
Extreem weer door klimaatverandering leidt tot extra risico’s op het gebied van veiligheid. De veiligheidsregio’s van Zuid-Holland hebben daarom samen met de provincie een handreiking voor gemeenten opgesteld om deze risico’s aan te pakken. In de handreiking staan tips en voorbeelden over veiligheid die gemeenten kunnen gebruiken voor hun uitvoeringsagenda klimaatadaptatie.
‘The window of opportunitiy is closing. And it’s closing fast.’ Met deze zin uit het recente IPCC-rapport begint Peter Glas, de Deltacommissaris, zijn adviesbrief ‘Maak werk van klimaatadaptatie’ aan vier ministers. In de brief stelt hij dat klimaatverandering steeds zichtbaarder wordt en dat we tempo moeten maken om ons aan te passen.
De voorbeeldenkaart is bedoeld als inspiratiebron voor iedereen die met klimaatadaptatie aan de slag gaat. Maar biedt de kaart genoeg inspiratie? Is hij gebruiksvriendelijk? En sluit hij goed aan bij de wensen van gebruikers? Dat willen we graag van jou horen.
Na de gemeenteraadsverkiezingen eerder dit jaar hebben veel gemeenten nieuwe raadsleden. Om deze beginnende leden te helpen beter inzicht te krijgen in het waterbeheer van hun gemeente, heeft Stichting RIONED de website rioolenraad.nl vernieuwd.
Provincie Utrecht, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, gemeente De Ronde Venen en Staatsbosbeheer werken de komende jaren samen aan een nieuw natuurgebied: Marickenland. Dit nieuwe gebied moet de natuur versterken en tijdelijk water opvangen bij hevige buien.
Wil je weten hoe sterk de zeespiegel voor de Nederlandse kust is gestegen? En hoe die stijging zich verhoudt tot de stijging wereldwijd? Of wil je weten wat de scenario’s voor de zeespiegel zijn in de toekomst? Die informatie kun je nu vinden in het klimaatdashboard van het KNMI. In het dashboard vind je twee grafieken: een landelijke grafiek en een grafiek die de zeespiegel voor de Nederlandse kust vergelijkt met de zeespiegel wereldwijd.
Sinds 1 februari is Chantal Oudkerk Pool de trekker van de Nationale adaptatiestrategie. Ze heeft een lange historie in stedelijke klimaatadaptatie, in binnen- en buitenland. Nu zet ze haar tanden in de complexiteit van klimaatadaptatie op nationaal niveau. ‘Mijn droom is dat we nóg concretere doelen gaan stellen – én kunnen volgen of we ons snel genoeg aanpassen.’
Klimaatadaptatie staat in Nederland al stevig op de kaart, maar de uitvoering kan sneller en efficiënter. Dat is het uitgangspunt van het nieuwe programma LIFE IP Klimaatadaptatie, dat begin 2022 van start ging. Hierin werken 22 overheden en organisaties zes jaar samen aan concrete projecten met in totaal 9,5 miljoen euro Europese subsidie. Ze leggen er zelf nog eens 7,5 miljoen euro bij. ‘De bedoeling van dit plan is de belangrijkste barrières weg te nemen en daarmee klimaatadaptatie te versnellen’, aldus programmamanager Han Frankfort (IenW).