Actueel
Zoeken in de index
Resultaten
Gemeenten hebben zeker wel de ambitie en wil om steden klimaatbestendig te maken en daar maatregelen voor te nemen. Alleen hapert het vaak in de uitvoering. Wat kan het proces om tot uitvoering te komen tegenwerken of juist stimuleren? Een team wetenschappers van de Universiteit Utrecht zocht naar antwoord op die vragen.
Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen moeten de komende jaren meer tempo maken met de uitvoering van de maatregelen uit het Nationaal Deltaprogramma. Alleen dan kunnen we ervoor zorgen dat Nederland in 2050 en daarna beschermd is tegen hoogwater, weersextremen en zoetwatertekorten. Het klimaat verandert, de tijd om ons voor te bereiden wordt korter en de opgaven worden groter. Daarnaast moeten overheden meer maatregelen nemen om de schade te beperken als het vanwege extreem nat of droog weer een keer onverwacht misgaat.
De 46 aanbevelingen van de Beleidstafel Droogte uit 2019 zijn voortvarend opgepakt. De meeste zijn al geïmplementeerd, de rest bijna. Dat stelt Rob Bouman van het ministerie van IenW, trekker van de beleidstafel. “Er zijn onderzoeken uitgevoerd, handleidingen gemaakt en verdringingsreeksen opgesteld”, vertelt hij. “En voor de nieuwe Beleidstafel Wateroverlast en Hoogwater is hetzelfde recept gebruikt. Dat is mooi om te zien.”
Ook de zomer van 2022 gaat de boeken in als uitzonderlijk heet. Dit jaar stonden de partijen die hier in de praktijk mee te maken hebben, zoals GGD-en, gemeenten en woningcorporaties, meteen klaar om ideeën en ervaringen uit te wisselen. “Het is heel nuttig elkaar laagdrempelig en regelmatig te spreken over hitteonderwerpen. Dat helpt ons snel te handelen.”
De zomer van 2022 was opnieuw opmerkelijk heet en droog. De nieuwste cijfers van het KNMI passen in de recente trends, die samenhangen met klimaatverandering. Dat zegt onderzoeker Peter Siegmund van het KNMI. “De effecten zijn nu extra duidelijk, omdat het piekjaar 2018 nog maar zo kortgeleden is.”
De financiële sector is een belangrijke partij bij klimaatadaptatie. Het Platform voor Duurzame Financiering brengt enkele grote financiële spelers bijeen. Samen werken ze aan nieuwe financieringsvormen en maatregelen gericht op klimaatadaptatie.
Bewoners ervan doordringen dat klimaatadaptatie noodzaak is, hoe doe je dat? Deze vraag staat centraal bij zes projecten die betrokken zijn bij het programma LIFE-IP Klimaatadaptatie. De projectleiders gingen op werkbezoek bij Amsterdam Rainproof en zagen het effect van jarenlange aandacht en gerichte campagnes.
Volgens het KNMI was deze zomer de op twee na warmste zomer sinds 1901, het begin van de metingen. Alleen 2003 en 2018 waren nog warmer. Daarnaast was het heel zonnig en heel droog. De gemiddelde temperatuur was 18,6 °C. Normaal is dat 17,5 °C.
Waterschap Rijn en IJssel, boeren, natuurorganisaties, landeigenaren en andere grondgebruikers in de Achterhoek ervaren steeds meer problemen door de droge zomers. Wat kun je daartegen doen? Een medewerker van waterschap Rijn en IJssel bedacht een snelle, praktische oplossing: hij ontwikkelde een skippybal waarmee boeren ondergrondse watergangen kunnen afsluiten. De uitvinding leidde tot een eerste maatregel in de aanpak tegen droogte in de Achterhoek.
Het onderzoeksrapport Systeembeschouwing Rijn en Maas beschrijft hoe onze rivieren zich ontwikkelen en bevat adviezen over hoe we het riviersysteem toekomstbestendiger kunnen maken.
- vorige pagina
- 1
- ...
- 20
- ...
- 83
- volgende pagina
Sociale media
