Van 2016 tot en met 2020 hebben waterschappen en kennisinstellingen onderzoek gedaan binnen het programma Lumbricus. De partijen binnen Lumbricus hebben onderzocht welke maatregelen en oplossingen er zijn om de stroomgebieden op de hogere zandgronden klimaatbestendig in te richten en te beheren.
Sinds 2018 organiseert de NKWK Onderzoekslijn Klimaatbestendige Stad de Projectentournee, een serie van projectbezoeken die erop gericht is kennis uit te wisselen tussen ervaringsdeskundigen over klimaatadaptatieve projecten. Op 30 maart 2021 vindt het projectbezoek aan het Groningse bedrijventerrein Euvelgunne online plaats, met professionals uit het hele land.
Met de NAS-adaptatietool kun je een bollenschema op maat maken. Zo’n bollenschema toont de gevolgen van klimaatverandering voor je eigen werkveld. Op 5 maart is er een nieuwe versie van de NAS-adaptatietool beschikbaar gekomen. Wat is er allemaal veranderd en vernieuwd in deze nieuwe versie?
De onderzoekslijn NKWK Klimaatbestendige Stad (KBS) heeft in 2020 zes onderzoeken uitgevoerd. Twee onderzoeken richtten zich op verbetering en uitbreiding van bestaande tools: de Klimaatschadeschatter en de Toolbox Klimaatbestendige Stad. De andere onderzoeken gingen over het monitoren van lokale klimaatbestendigheid, de wisselwerking tussen sociale veerkracht en klimaatadaptatie, de bescherming van vitale en kwetsbare functies, en de invloed van klimaatverandering en adaptatie op de stedelijke waterkwaliteit.
De Europese Commissie heeft op 24 februari een nieuwe klimaatadaptatiestrategie gepubliceerd. Deze strategie geeft richting aan het doel van de Europese Unie om in 2050 klimaatneutraal én klimaatbestendig te zijn. Zo wordt Europa minder kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering.
Er liggen veel kansen voor financiële instellingen om samen met overheden te werken aan het klimaatbestendig maken van Nederland. Samen Klimaatbestendig, NextGreen en Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) hebben via een beeldverhaal in kaart gebracht hoe ze dat kunnen doen.
Op 14 maart slaan elf grote landelijke organisaties en ten minste 13.000 burgers alarm tijdens de jaarlijkse Klimaatmars, die dit jaar geen mars zal zijn maar een landelijk Klimaatalarm. Op ruim 40 plekken in Nederland is er een staand protest – op anderhalve meter afstand – en mensen kunnen ook online deelnemen. “Zonder klimaatmaatregelen is het dweilen met de kraan open.”
Het rapport Droogteseizoen 2020 is verschenen. Hierin blikt het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) terug op de droogte van 2020. Het was in Nederland het derde jaar op rij met watertekorten. Voor het zuiden van het land was het zelfs het vierde jaar op rij. Wat waren de gevolgen? En welke maatregelen zijn er genomen om watertekorten te voorkomen en de gevolgen te verminderen?
In de Nieuwsbrief Klimaatadaptatie lees je alles over klimaatadaptatie. Je blijft op de hoogte van de beleidsontwikkelingen en financiële regelingen, voorbeeldprojecten en onderzoeksresultaten. De nieuwsbrief krijgt een opfrisbeurt; help je mee?
Het Deltaprogramma monitort ieder jaar de plannen van overheden om Nederland klimaatbestendig en waterrobuust in te richten. Voorheen gebeurde dat via een vragenlijst die naar de verschillende werkregio’s werd gestuurd. Deze manier van monitoren is nu vervangen door een belronde.