In december 2020 hebben twee onderzoeksvoorstellen naar klimaatadaptatie een RAAK-publiek-subsidie gekregen: het project ‘Waterbergende Weg’ van een consortium van de Hogeschool van Amsterdam en het project ‘Groenblauwe oplossingen, kansen en risico’s’ van een consortium onder leiding van de Hanzehogeschool Groningen. Deze twee onderzoeksprojecten gaan nu van start en lopen tot april 2023. De resultaten ervan zullen een plek krijgen op dit kennisportaal.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) gaf in 2019 en 2020 financiële ondersteuning aan 8 uitvoeringsprojecten op het gebied van klimaatadaptatie. Regionale en lokale overheden voerden de projecten uit. Wat zijn de belangrijkste lessen?
De steden, wijken en woningen van de toekomst moeten bestand zijn tegen een extremer klimaat: hitte, droogte, wateroverlast en overstromingen. In de afgelopen jaren zijn veel principes en handreikingen ontwikkeld. Maar hoe begin je? Welke randvoorwaarden moet je onderzoeken, en wat is daarbij de rol van de gemeente? Een kijkje in de keuken van het Haagse project Linck.
Nederlanders leven met, naast, op en in het water. Dit zorgt voor uitdagingen, met name in de toekomst. Hoe Nederland daarmee omgaat, staat in het Nationaal Water Programma (NWP) 2022-2027. Het ontwerp van dit programma ligt tot en met 21 september 2021 voor iedereen ter inzage.
Op 22 april zal de OSKA-intentieverklaring ‘Koeling van gebouwen’ ondertekend worden tijdens het festival ‘De Gezonde Stad’. Ondertekenaars zijn onder andere het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Bouwend Nederland, Neprom, NL Ingenieurs, Techniek Nederland, ondernemersorganisatie FME, brancheorganisatie NVKL, standaardisatieorganisaties NEN en ISSO, Stichting CAS, Klimaatverbond Nederland en de Bond van Nederlandse Architecten. Het doel van de ondertekening is dat mensen ook in warme periodes prettig en gezond in gebouwen kunnen wonen en werken.
Wil jij meedenken over onderzoek naar een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving? En werk je voor een maatschappelijke organisatie, een overheidsinstelling, bedrijf of als zelfstandige? Kom dan naar de online matchmakingsbijeenkomst op 16 april van het NWA-onderzoeksprogramma Klimaatadaptatie en Gezondheid.
Het veranderende klimaat heeft gevolgen voor de Nederlandse natuur. Verdroging zet diersoorten en natuurgebieden onder grote druk. Daarom reserveert het Prins Bernhard Cultuurfonds 300.000 euro voor projecten van natuurorganisaties die de effecten van verdroging willen tegengaan. Je kunt dit jaar twee keer een aanvraag doen: de uiterste inleverdata zijn 1 juli en 5 oktober 2021.
Klimaatverandering heeft invloed op de watervraag in stedelijk gebied. Hogere temperaturen leiden tot extra verdamping via groen en open water. Bij langere droge periodes wordt dit water niet aangevuld. Daarnaast kunnen ook stedelijke ontwikkelingen, zoals adaptatiemaatregelen, de watervraag beïnvloeden. In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat / Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie heeft Royal HaskoningDHV geanalyseerd hoe de stedelijke watervraag zich in de toekomst zal ontwikkelen.
De kans op schade door extreem weer neemt door klimaatverandering toe. Maar wie is er verantwoordelijk voor de risico’s? Hoe is deze verantwoordelijkheid verdeeld tussen individuele eigenaren, de overheid en verzekeraars? Ambient heeft in opdracht van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) een verkenning uitgevoerd naar deze verantwoordelijkheden.
Via de Leeromgeving Klimaatadaptatie biedt het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) verschillende kennisproducten aan. In april en mei 2021 gaan drie trainingen van start: ‘governance van klimaatadaptatie’, ‘participatie en co-creatie’ en ‘klimaatadaptief bouwen en ontwikkelen’. Meld je aan!