Hoe is het gesteld met de kennis over hittestress en de ontwikkeling van hittebeleid in Nederlandse gemeenten? Wat bepaalt de overwegingen van gemeenten om wel of geen hittebeleid te ontwikkelen? Een onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen geeft antwoord op deze vragen. De basis is een enquête die door 192 gemeenten (de helft van alle gemeenten) is ingevuld.
De bijeenkomst ‘woningcorporaties en klimaatadaptatie’ in Leiden op 17 april trok 77 deelnemers, vooral medewerkers van een gemeente of corporatie. Ze volgden een geanimeerd panelgesprek en zagen met eigen ogen het gebied rondom het Lakenplein, dat wordt omgevormd tot een klimaatbestendig groen Lakenpark. Iedereen kreeg het kersverse inspiratieboekje ‘Woningcorporaties en klimaatadaptatie: Samenwerken aan goed wonen’. In het verslag over de bijeenkomst vind je een samenvatting van de interessante middag en de reacties van aanwezigen.
Een eigen terrein klimaatbestendig inrichten kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan het afkoppelen van de regenwateropvang van het riool of het vergroenen van een (bedrijfs)tuin. Om in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage, konden overheden een aanvraag indienen bij het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat, onder de noemer ‘financiële prikkels voor klimaatadaptatie’. In 2019 en 2020 is er ruimte voor in totaal acht pilots. De eerste vier geselecteerde pilots zijn nu bekend.
Door een aanvraag in te dienen voor de bijdrage ‘procesondersteuning regionale versnelling’, konden lokale en regionale overheden financiële ondersteuning krijgen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Het ministerie ontving 66 aanvragen, met een totaalvraag van 7,2 miljoen euro. In totaal zijn 47 aanvragen gehonoreerd. Uit de grote belangstelling blijkt wel dat klimaatadaptatie in het hele land hoog op de agenda staat.
Op veel plekken in het land ontstaan mooie initiatieven op het gebied van klimaatadaptatie. Dat blijkt wel uit het overweldigend aantal aanvragen dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) ontving voor financiële ondersteuning van pilots uitvoeringsprojecten. IenW wil de uitvoering bij koplopers versnellen en de aanpak van urgente problematiek mogelijk maken.
De gemeente Zoeterwoude testte twee nieuwe gratis instrumenten: de Klimaatschadeschatter (KSS) en de Toolbox Klimaatbestendige Stad (TKS). De eerste ervaringen zijn positief, zegt Liselotte Gips-Heintz, projectleider klimaatbestendig Zoeterwoude-Rijndijk. “De kosten van klimaatschade en de baten van adaptatiemaatregelen worden heel inzichtelijk. Op basis daarvan kun je onderbouwde keuzes maken.”
De pilot Waterkraan is een samenwerkingsproject van Waterschap Hollandse Delta, Gemeente Dordrecht, Provincie Zuid-Holland, Erasmus Universiteit en Deltares. Het is een van de projecten in het Dordtse Living Lab ruimtelijke adaptatie . De pilot draait om de vraag of het mogelijk is om de waterkwaliteit op het Eiland van Dordrecht te verbeteren door het inlaten van water bij de Nieuwe Dordtse Biesbosch en het laten doorstromen van dat water naar de stad. Onderzoek wijst uit dat de pilot kansrijk is.
Een bijeenkomst in Leiden over woningcorporaties en klimaatadaptatie trok 77 deelnemers, vooral medewerkers van een gemeente of corporatie. Ze volgden een geanimeerd panelgesprek en zagen met eigen ogen het gebied rondom het Lakenplein, dat moet worden omgebouwd tot een klimaatbestendig Lakenpark. Iedereen kreeg het kersverse inspiratieboekje ‘Samenwerken aan goed wonen, corporaties en klimaatadaptatie’. Jeroen Pepers, directeur van de vereniging van woningcorporaties Aedes, ontving het eerste exemplaar uit handen van Dirk Jan van der Zeep, bestuurder van woningcorporatie Portaal.
Steeds meer overheden voeren een risicodialoog over klimaatadaptatie. Op het Kennisportaal Ruimtelijke Adaptatie is een aparte pagina ingericht met uitleg en tips. Hierop verschijnt regelmatig nieuwe informatie. Zoals de aankondiging dat er een hulpstructuur in ontwikkeling is, met als werktitel: routekaart risicodialoog.
Klimaatadaptief bouwen staat steeds hoger op de agenda, maar wordt nog te vaak gezien als bijkomend onderdeel van een project. Het heeft geen prioriteit, waardoor kansen blijven liggen. Daarom publiceerde kennis- en netwerkorganisatie Platform31 een voorbeeldenboek met twaalf klimaatadaptieve bouwprojecten. Het boek biedt handvatten voor gemeenten, bewoners, waterschappen en andere betrokken partijen in de bouw.