Het tiende Nationaal Deltacongres wordt dit jaar op donderdag 14 november gehouden in de Zeelandhallen in Goes. Ook dit jaar worden er weer circa 1500 deelnemers verwacht. Iedereen die betrokken is bij en geïnteresseerd is in het Deltaprogramma is welkom op het congres: maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden.
"De effectiviteit van klimaatadaptatiemaatregelen" geeft een overzicht van maatregelen tegen schade door droogte, hitte en regen.
De droge zomer van 2018 heeft het Nederlandse waterbeheer flink op de proef gesteld. De door minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) ingestelde Beleidstafel Droogte komt nu met haar eerste bevindingen. Conclusie is dat de droogtemaatregelen vorig jaar goed hebben uitgepakt en de waterbeheerders hard hebben gewerkt. Tegelijk komen er knelpunten in beeld, zoals het sterk gedaalde grondwaterpeil in de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland en het binnendringende zoute zeewater dat een probleem vormde voor het drinkwater en de landbouw.
Spoorwegbeheerder ProRail heeft afgelopen jaar gewerkt aan een handreiking voor klimaatadaptatie.
Sinds vandaag zijn twee nieuwe gratis hulpmiddelen beschikbaar: de Klimaatschadeschatter (KSS) en de Toolbox Klimaatbestendige Stad (TKS).
Ondernemers die investeren in adaptatie maatregelen, kunnen rekenen op een belastingvoordeel. Op de Milieulijst 2019 staat welke klimaatadaptatie maatregelen daarvoor in aanmerking komen.
Er zijn veel mogelijkheden om klimaatadaptief bouwen op te nemen in decentrale regelgeving, met name op gemeentelijk niveau. In de praktijk gebeurt dit echter nog weinig. Dit komt onder meer doordat de betrokkenen onbekend zijn met de mogelijkheden. Dat blijkt uit het rapport ‘Advies Aanpak Knelpunten Klimaat adaptief Bouwen’: een verkenning naar de knelpunten en mogelijkheden voor aanvullende (bouw)regelgeving voor klimaatadaptatie. Het rapport komt met oplossingsrichtingen en een agenda met initiatieven en maatregelen.
De waterschappen gaan de komende jaren zo’n €100 miljoen per jaar meer investeren. Ze doen dit vooral om de gevolgen van klimaatverandering voor het waterbeheer op te vangen.
In de afgelopen drie jaar hebben Deltares en HKV lijn in water in opdracht van Rijkswaterstaat gewerkt aan een nieuwe methode om de zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust nauwkeuriger te bepalen. De conclusie is dat de zeespiegel de afgelopen 128 jaar met 1,86 mm per jaar (18,6 cm per eeuw) is gestegen en dat de stijging niet is versneld.
De stresstesten zijn (bijna) uitgevoerd en de risicodialoog met de omgeving wordt voorbereid. De opgaven voor wateroverlast, hitte, droogte en overstroming zijn zo goed mogelijk in beeld. Voor het gesprek met de omgeving en bestuurders is het goed om te weten welke bedragen hierbij horen, welke adaptatiemaatregelen mogelijk zijn en hoeveel die helpen. Twee hulpmiddelen kunnen hier goed bij helpen: de Klimaatschadeschatter en de Toolbox Klimaatbestendige Stad.