In 2021 gaat de nieuwe Omgevingswet in. Wat betekent die wet voor maatregelen rond klimaatadaptatie? Hoe komen gemeenten van een omgevingsvisie tot concrete maatregelen? Gert Dekker van Ambient sprak erover tijdens een Community of Practice in het kader van de City Deal Klimaatadaptatie in Zwolle.
Half november verscheen de tussentijdse evaluatie van de Europese Klimaatadaptatiestrategie 2013-2020. De uitkomsten daarvan staan op de Europese agenda na de Europese verkiezingen van mei 2019. De uitkomsten zijn positief te noemen, aldus Willem Jan Goossen van het ministerie van IenW. En Nederland kan er interessante lessen uit trekken.
Het project Nationale Aanpak Vitaal en Kwetsbaar (V&K) werkt aan het waterrobuust maken van vitale en kwetsbare infrastructuur in Nederland. Het doel is schade aan mens, milieu en economie bij een overstroming te beperken. De afgelopen jaren is hieraan gewerkt op rijks- en regionaal niveau. Provincies zullen een leidende rol nemen in het versterken van de link tussen rijk en regio’s. Limburg en Gelderland zijn inmiddels begonnen met pilots.
Samen Klimaatbestendig deed eind februari via social media een oproep om ‘droge verhalen’ te delen. De korte video bracht de kijker met één vingerknip terug in augustus, midden in een drooggevallen Schipbeek. De video werd tot nu toe 25.000 keer bekeken; het surreële beeld leidde tot meer dan zestig inhoudelijke reacties.
De gemeente Rotterdam, drie waterschappen en een waterbedrijf tekenden eind februari een intentieovereenkomst. Ze gaan samen afspraken maken over de uitvoering van het gemeentelijk urgentiedocument ‘Rotterdams Weerwoord’. Dit document, in diezelfde week vastgesteld door het Rotterdamse college van B&W, beschrijft maatregelen die de Maasstad in de komende jaren klimaatrubuuster moeten maken. Het document kan als voorbeeld dienen voor andere steden.
We meten deze week extreem hoge temperaturen in Nederland: drie dagen op rij werden er temperatuurrecords verbroken. Gisteren steeg de temperatuur op sommige plaatsen zelfs tot boven de 20 ºC. Hoe zeldzaam zijn deze zachte februaridagen?
Hoe maak je historische stads- en dorpskernen aardgasvrij en energieneutraal? En hoe ga je om met monumentale woningen in krimpgebieden? Wat kunnen we leren van waterbeheer in het verleden bij hedendaagse wateroverlast? Minister Van Engelshoven trekt € 20 miljoen uit om met behulp van erfgoed oplossingen te zoeken voor dit soort uitdagingen. Gemeentes en provincies verdubbelen dit bedrag tot een totaal van ongeveer € 40 miljoen. Vandaag ondertekende de minister met overheden en maatschappelijke organisaties de Erfgoed Deal in Madurodam.
Begin 2019 verscheen de Handreiking Lokaal Hitteplan. De Handreiking, speciaal gericht op het thema gezondheid, helpt lokale partijen bij het opstellen van een hitteplan. Zo’n plan kan de lokale aanpak van klimaatadaptatie en eenzaamheid ondersteunen.
Een consortium van partijen werkt – onder leiding van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – aan het indienen van een Europese LIFE IP subsidieaanvraag. De concept note (eerste fase) is positief ontvangen; in december kwam groen licht vanuit Brussel voor het indienen van een full proposal. De deadline hiervoor is 14 maart. De LIFE IP subsidie is bedoeld voor het versnellen van de implementatie van de NAS – en daarmee de transitie naar een klimaatproof Nederland.
Iedere winter hoopt Nederland op een Elfstedentocht. Maar een zestiende editie van de legendarische wedstrijd lijkt ver weg. Sinds dit weekend zitten we zelfs officieel in het langste Elfstedentochtloze tijdperk ooit, het is inmiddels ruim 8.000 dagen geleden dat de Tocht der Tochten werd gereden. Het meteorologisch basisrecept voor een Elfstedentocht is natuurlijk een lange periode met temperaturen ruim onder het vriespunt. Door de opwarming van de aarde wordt de kans op z’n periode steeds kleiner.