Het KNMI heeft De staat van ons klimaat 2023 uitgebracht. Hierin beschrijft het KNMI het weer van 2023 voor Europees en Caribisch Nederland en hoe dit samenhangt met het klimaat en klimaatverandering.
Sinds december 2023 staat de Klimaateffectatlas BES online. Deze helpt de bijzondere Nederlandse gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES-eilanden) om klimaatbestendiger te worden. Waarom is de Klimaateffectatlas BES zo belangrijk? Daarover vertellen Maurice Adriaens, afdelingshoofd beleid en projecten, en Timo Kelder van stichting CAS, die in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de Klimaateffectatlas BES hielp ontwikkelen.
Regionale klimaatvraagstukken raken vaak verschillende overheidslagen. In de regio Vallei en Veluwe werken overheden al meer dan zeven jaar samen aan oplossingen. Wat levert dit op?
De afgelopen jaren is er een schat aan kennis en tools ontwikkeld op het gebied van klimaatadaptatie. Vorig jaar werd deze kennis in zeven regionale bijeenkomsten gedeeld. Dat bleek een schot in de roos. De reacties waren zó enthousiast dat deze kennismiddagen een vervolg krijgen. Freek Huijser van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en spin-in-het-web Carleen Mesters blikken terug en vooruit.
De Basiskaart Natuurlijk Systeem in de Klimaateffectatlas is vernieuwd. Wat is dit precies voor kaart? Wat kun je ermee? En wat is er aan de kaart verbeterd? Myrjam de Graaf, onderzoeker aan de universiteit van Wageningen, vertelt er meer over.
De afgelopen jaren hebben gemeenten stresstesten laten uitvoeren en adaptatiestrategieën en uitvoeringsagenda’s opgesteld. Maar hoe kunnen gemeenten ervoor zorgen dat klimaatadaptie standaard deel uitmaakt van werkprocessen en dat ze bestuurlijk en juridisch wordt vastgelegd? Dit staat in het nieuwe rapport Stappen Borgingsinstrumentarium van de provincie Gelderland en andere partijen.
Hoe krijg je als gemeente of waterschap ondernemers mee in het vergroenen van bedrijventerreinen? Dat onderzocht Hogeschool van Hall Larenstein met een groot aantal andere partijen.
De ministeries van LNV, BZK en IenW hebben samen het Ontwerp Nationaal Programma Landelijk Gebied (Ontwerp-NPLG) uitgebracht. Dit ontwerp beschrijft de aanpak en uitgangspunten om te komen tot een duurzaam landelijk gebied in de toekomst. In zo’n gebied is de waterkwaliteit goed en kunnen planten- en diersoorten blijven bestaan. Bovendien helpt het in de strijd tegen klimaatverandering en de gevolgen ervan.
In de provincie Utrecht zijn ongeveer dertig schoolpleinen vergroend, waarvan een deel met LIFE-IP subsidie. Basisschool het Schateiland is een van de scholen die in 2023 een groenblauw schoolplein kreeg. Wil je weten hoe dit schoolplein er is gekomen is en wat de kinderen ervan vinden? Bekijk dan de video.
Rijkswaterstaat heeft samen met Deltares en het KNMI berekend wat de nieuwe klimaatscenario’s betekenen voor de afvoeren van de Rijn en de Maas. Hieruit blijkt dat in alle vier de klimaatscenario’s de rivieren in de zomer minder water afvoeren. En dat ze in de winter in de twee hoge scenario’s veel meer water afvoeren. Omdat de Rijn en de Maas belangrijk zijn voor ons drinkwater en de landbouw, moeten we rekening houden met deze veranderende afvoeren.