Om ambtenaren van lokale, regionale en nationale overheden van elkaar te laten leren en ruimte en water beter met elkaar te verbinden, zijn de afgelopen vier jaar leergemeenschappen georganiseerd. Dit najaar organiseert Platform31 de laatste drie bijeenkomsten in dit format. Mis ze niet!
Onlangs verscheen een geactualiseerde versie van het boek Groenblauwe netwerken. Het boek geeft een uitvoerig en praktisch overzicht van groenblauwe ontwerpoplossingen in stedelijk gebied, als antwoord op de gevolgen van onder meer klimaatverandering.
Leren van ervaringen op het gebied van klimaatbestendige inrichting? Rondkijken in een wijk die haar eigen regenwater opvangt, het grondwater aanvult, afvalwater hergebruikt en groen en blauw inzet om de leefbaarheid te vergroten door bijvoorbeeld hittestress te voorkomen? Ga dan op donderdag 10 november mee met het tweede projectbezoek!
De City Deal Klimaatadaptatie, die we lanceerde op 9 maart, presenteerde op 1 september jongstleden in Den Haag het werkplan voor 2016-2017. Doel van deze City Deal is het bereiken van een doorbraak in de aanpak van klimaatadaptatie in Nederlandse steden.
De regering wil Nederland goed voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Om beter voorbereid te zijn op overstromingen en op de gevolgen van extreme neerslag, hitte en droogte, is in 2014 de Deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie (DBRA) genomen en is daarover een bestuursakkoord gesloten.
Momenteel werken we hard aan de Nationale Klimaatadaptatie Strategie (NAS). De NAS heeft tot doel een beeld te geven van waar we als Nederland nu staan als het gaat om het aanpassen aan de effecten van klimaatverandering.
Heb je nu last van de hitte in je stadswoning? Het wordt nu vaak ondraaglijk warm omdat de stad het warme weer versterkt. Of ben je dit jaar bij guur weer al bijna weggewaaid op een plek als het Waterlooplein of bij een hoog gebouw, bijvoorbeeld op de Zuidas? Dan heb je last van het stadsklimaat.
Hoe beschermen we Nederland tegen de gevolgen van klimaatverandering, en hoe spelen we in op de effecten daarvan: langdurige droogte, extreme neerslag, hoge rivierafvoeren en toenemende verzilting?
In de afgelopen jaren is er gelukkig al een schat aan nieuwe kennis ontwikkeld om deze vragen te kunnen beantwoorden. En deze kennisontwikkeling gaat onveranderd door.
Om ervoor te zorgen dat deze kennis zich verspreidt, zijn weg vindt naar waterbeheerders en optimaal wordt benut, laat STOWA ‘Deltafacts’ opstellen. Deltafacts zijn online kennisdossiers met een korte en krachtige samenvatting van de ‘state of the art' kennis over een bepaalde kennisvraag op het snijvlak van waterbeheer en klimaatverandering.
Op 28 juni kwamen ongeveer 75 geïnteresseerden naar de themabijeenkomst over omgaan met vitale en kwetsbare functies bij overstromingen.
Belastingdifferentiatie als financiële prikkel om burgers en vastgoedeigenaren te stimuleren sneller en meer begroeide daken aan te leggen. Kan dat? Wat is daar voor nodig?