Met het tekenen van de Intentieverklaring Ruimtelijke Adaptatie wil het Nederlandse Rode Kruis het belang onderstrepen om gezamenlijk op te trekken in deze opgave.
De noodzaak om werk te maken van ruimtelijke adaptatie was voelbaar op de Netwerkdag die plaatsvond op 19 januari in de Jaarbeurs in Utrecht.
De openbare ruimte, maar ook (private) tuinen zijn niet altijd op klimaatverandering ingericht. In 2016, hebben het Stimuleringsprogramma Ruimtelijke Adaptatie en het Behavioural Insight Team een onderzoek laten uitvoeren met als hoofdvraag: “Hoe kunnen gemeenten bewoners beïnvloeden om hun tuinen en daken klimaatbestendiger in te richten?”.
Dit kennisportaal is vernieuwd! Het vernieuwde kennisportaal is gepresenteerd tijdens de netwerkdag Ruimtelijke Adaptatie op 19 januari 2017.
Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreme neerslag. Maatregelen nemen op privé terrein is een manier om het openbare gebied en de riolering te ontlasten bij extreme neerslag. Stichting Rioned deed onderzoek naar mogelijke maatregelen op eigen terrein en de effectiviteit van deze maatregelen.
Leven met water is een blijvende zoektocht, ook in Nederland. Wij kunnen weliswaar bouwen op een lange traditie, maar dat betekent niet dat we blijven doen wat we altijd al deden.
De afgelopen jaren is veel bereikt op het gebied van klimaatadaptatie. Wie de media volgt, ziet dat het omgaan met klimaatverandering actueler is dan ooit.
Op maandag 7 november opende Udo Kock - wethouder water - samen met Rolf Steenwinkel - waterschapsbestuurder Amstel, Gooi & Vecht - de watervertragende groenstrook van Nederland in een woonwijk op de Zuidas. De groenstrook is uniek; nog niet eerder werd hoogwaardig groen gecombineerd met regenwateropvang.
Toenemende verstedelijking is de nieuwe realiteit in de hele wereld, waarbij de bevolkingsdichtheid vaak sneller groeit dan de voorziening in primaire basisbehoeften. De Principles for water-wise cities van de International Water Association (IWA) komen dus op een cruciaal moment. Ze bieden stedelijke leiders, planologen en waterprofessionals een praktijkgericht kader dat is bedoeld om te inspireren en te helpen bij het teweegbrengen van de waterrevolutie die noodzakelijk is om ‘steden van de toekomst’ te ontwikkelen.
Huizen en tuinen kunnen met waterberging een belangrijke bijdrage leveren aan de opvang van hevige regenval. De aanpak van Stroomversnelling biedt kansen.