Hoe verandert het klimaat in Nederland?

De opwarming van de aarde zorgt voor meer veranderingen in het klimaat. Deze veranderingen zien we ook in Nederland. We krijgen bijvoorbeeld vaker te maken met droogte en hevige neerslag. Denk maar aan de extreme droogtes in 2018 en 2019 en de overstromingen door extreme buien in de zomer van 2021. Ons klimaat wordt steeds extremer.

De video hieronder geeft uitleg over de gevolgen van klimaatverandering en wat we er in Nederland van zullen merken.

Ook de infographic (jpg, 3.1 MB) van het Klimaatsignaal kan je inzicht bieden in de Nederlandse situatie. Deze infographic laat zien hoe het klimaat van Nederland ervoor staat en hoe het in de toekomst nog kan veranderen.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

De belangrijkste veranderingen in ons klimaat zijn:

  • De winters worden natter en in de zomer neemt de kans op hevige regenbuien toe. Deze buien worden ook steeds extremer. Dat de neerslag toeneemt, komt doordat warmere lucht meer vocht kan bevatten. Meer informatie over hoe de neerslag verandert, lees je op de themapagina Wateroverlast.
  • De kans op langere periodes van droogte neemt toe. De hogere temperaturen zorgen ervoor dat er meer water verdampt. Als er meer water verdampt dan dat er valt, kan er droogte ontstaan. Meer informatie over hoe de kans op droogte verandert, lees je op de themapagina Droogte.
  • De zomers worden warmer en de kans op hittegolven neemt toe. Hittegolven komen steeds vaker voor en duren ook steeds langer. Meer informatie over hoe de zomers steeds heter worden, lees je op de themapagina Hitte.
  • De kans op overstromingen neemt toe. Dit komt doordat de zeespiegel stijgt en er een grotere kans is op hogere piekafvoeren in de rivieren, bijvoorbeeld door extreme neerslag. Meer informatie over hoe de kans op overstromingen toeneemt, lees je op de themapagina Overstromingen.

In het klimaatdashboard van het KNMI kun je naast de veranderingen in temperatuur ook de veranderingen in neerslag, neerslagtekort, zeespiegel, windsnelheid en mist bekijken. Het dashboard geeft niet alleen meetgegevens van de afgelopen eeuw, maar toont ook verwachtingen voor de toekomst.