Door het veranderende klimaat krijgen we vaker te maken met langere periodes van hitte en wordt de kans op droogte groter. Tijdens een hitteperiode kunnen ook de temperaturen extremer worden. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot hogere sterftecijfers bij mens en dier, overbelasting van de hulpdiensten, smeltend asfalt of een zeer hoog verbruik van drinkwater. De dreigingen als gevolg hitte zijn voor heel Nederland vergelijkbaar, al is er een verschil tussen stedelijk, versteend gebied en gebieden met veel bomen en ander groen. Verder is de verwachting dat extreme hitte steeds vaker tegelijk met droogte zal optreden. Voor droogte verschillen de dreigingen per gebied: Oost- en Zuid-Nederland, die vooral bestaan uit hoger gelegen zandgronden, hebben sneller last van watertekorten. In West-Nederland neemt de waterkwaliteit af, bijvoorbeeld door verzilting. En gebieden met klei- en veenbodems krijgen vooral te maken met bodemdaling, veenoxidatie en funderingsproblemen. Een verhoogde kans op (natuur)branden bestaat in het hele land.
Mogelijke gevaren van hitte en droogte
Hitte en droogte kunnen grote maatschappelijke gevolgen hebben, vooral als ze tegelijk voorkomen. Hieronder lees je de mogelijke gevolgen van hitte en van droogte.
De Themarapportage klimaat- en natuurrampen beschrijft in 5.4.2 een scenario van extreme hitte gecombineerd met extreme droogte. Bij het scenario is ook een scorekaart ontwikkeld die een beoordeling toont van de waarschijnlijkheid en impact. Daaruit blijkt dat zo’n situatie van extreme droogte en hitte waarschijnlijk zal zijn: de kans is eens in de 25 tot 30 jaar. Het kan dus ook de komende jaren al gebeuren. Verder blijkt dat de nationale veiligheid wordt geraakt op verschillende gebieden: fysiek (zieken en doden), economisch, ecologisch en sociaal-politiek.
Gevolgen van hitte
Hitte kan allerlei problemen veroorzaken in de samenleving: mensen kunnen ziek worden door hittestress. Vooral voor ouderen en mensen in een kwetsbare positie kan hittestress gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. Daarnaast kan langdurige hitte de leefbaarheid bedreigen: mensen kunnen bijvoorbeeld niet naar buiten omdat het te warm is. Voor mensen die buiten werken kan het echt te heet zijn om het werk te doen. Zij moeten dan thuisblijven, maar dat kan een probleem zijn als de eigen woning door slechte isolatie, ventilatie en weinig zonwering te veel opwarmt. Veel woningen in Nederland zijn niet aangepast aan de toegenomen hitte. Ook ontstaat er tijdens hitte sneller smog, een probleem voor mensen met luchtwegproblemen. Nog een aantal mogelijke gevolgen van hitte:
- De infrastructuur kan verstoord raken, bijvoorbeeld doordat beweegbare bruggen door de hitte vast komen zitten.
- Hitte kan gevaarlijke situaties op wegen veroorzaken door beton dat uitzet en omhoogkomt (betonspatting) of door smeltend asfalt.
- Hitte kan problemen veroorzaken in de levering van drinkwater en energie.
- Er kunnen problemen ontstaan bij objecten en infrastructuur in de energietransitie. Zo kunnen buurtbatterijen oververhitten of hebben koelinstallaties grotere hoeveelheden water nodig.
- Evenementen tijdens hitte brengen grotere risico’s met zich mee. Er zijn extra maatregelen nodig om de veiligheid te borgen.
- De druk op de hulpdiensten en ziekenhuizen stijgt sterk tijdens extreme hitte. Dat komt niet alleen doordat extreme hitte leidt tot grote gezondheidsrisico’s. Het komt ook doordat de kans op branden, ongelukken en agressiviteit dan toeneemt.
Gevolgen van droogte
Ook droogte kan veel verschillende problemen veroorzaken. We noemen hieronder de grootste dreigingen:
- Veendijken die uitdrogen door de droogte. Er kunnen dan scheuren ontstaan waardoor de kans groter wordt dat ze doorbreken.
- Droogte kan bodemdaling versnellen, waardoor mogelijke overstromingsdieptes groter worden.
- Droogte kan zetting van de bodem veroorzaken, met het risico dat data- en energiekabels breken en het internet lokaal uitvalt.
- Droogte verergert de verdroging van natuur die al plaatsvindt als gevolg van de landbouw.
- Droogte verhoogt het risico op natuurbranden. Dat geldt vooral in droog gebied met brandgevoelige vegetatie, maar ook in stedelijke gebieden met veel groen wordt de kans op brand groter. Door klimaatverandering wordt de kans steeds groter dat een natuurbrand zich ontwikkelt tot een onbeheersbare brand met grote gevolgen. Omdat de kans op een natuurbrand heel groot is, lees je hieronder meer over deze dreiging.
Veel van deze gevolgen hebben ook weer andere gevolgen die zelf ook weer verschillende effecten hebben: dit noemen we cascade- of keteneffecten. Door droogte kan bijvoorbeeld het water in rivieren zo laag komen te staan dat schepen minder lading kunnen vervoeren of helemaal niet meer kunnen varen. Een gevolg daarvan is dat de prijzen voor transport stijgen. Ook kunnen er tekorten ontstaan van bijvoorbeeld grondstoffen voor de bouw en energie. Dat kan bijvoorbeeld bouwprojecten vertragen en een benzinetekort veroorzaken. Het kan ook betekenen dat meer gevaarlijke stoffen via de weg of het spoor getransporteerd moeten worden.