Op 23 maart heeft de Rijksoverheid met de Kamerbrief ‘De Landelijke Maatlat voor een Groene Klimaatadaptieve Gebouwde Omgeving’ uitgebracht. De maatlat maakt duidelijk wat voor nieuwbouw klimaatadaptief inrichten en bouwen inhoudt. Dit is nodig om beter voorbereid te zijn op de gevolgen van klimaatverandering. Zo kunnen we ook in de toekomst in een veilige, gezonde én groene omgeving blijven wonen en werken.
Deze week is het NK Tegelwippen weer van start gegaan! Ruim 150 Nederlandse gemeenten gaan dit jaar met elkaar de strijd aan om tegels in tuinen te vervangen door groen. Dat zijn meer gemeenten dan ooit.
Pleinen in Nederlandse steden en dorpen zijn relatief vaak versteend. Dat betekent niet alleen dat het er in de zomer snel heel heet wordt, maar bijvoorbeeld ook dat er sneller wateroverlast kan ontstaan. De oplossing is simpel: richt pleinen klimaatadaptief in. Bijvoorbeeld door ze te vergroenen, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. De publicatie ‘Bouwstenen klimaatpleinen Provincie Utrecht’ biedt inspiratie voor gemeenten om pleinen klimaatadaptief in te richten.
Om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen en om ons aan te kunnen passen aan klimaatverandering, moet de uitstoot van broeikassen in de hele wereld onmiddellijk omlaag. Dat staat in het zesde syntheserapport van het VN-klimaatpanel IPCC.
In het Nederlandse klimaatbeleid moeten voortaan de kosten van klimaatverandering rechtvaardig verdeeld worden. Dat staat in een nieuw rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).
De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat we steeds vaker te maken krijgen met extreem weer. In De staat van ons klimaat 2022 beschrijft het KNMI hoe het weer in Nederland van 2022 samenhangt met klimaatverandering wereldwijd.
Er is al veel aandacht voor klimaatadaptatie, niet alleen in de stad, maar ook daarbuiten, zoals langs rivieren en in natuurgebieden. Maar wat vaak wordt vergeten is het gebied tussen de stad en het platteland: ook wel het peri-urbane gebied genoemd. Terwijl ook daar kansen liggen. Een nieuwe werkwijze kan gemeenten helpen om het peri-urbane gebied klimaatadaptief te maken met natuurlijke oplossingen.
Wil je inwoners bewustmaken van mogelijke gevolgen van klimaatverandering, zoals toenemende kans op wateroverlast, droogte of hitte? Of wil je ze stimuleren om aan de slag te gaan met klimaatadaptatie, bijvoorbeeld door hun tuin te vergroenen? Dan kan de Toolkit Basiscommunicatie wateroverlast, overstroming, hitte en droogte je helpen om van je actie een succes te maken. De toolkit is ontwikkeld voor gemeenten en andere decentrale overheden, maar ook andere partijen kunnen er gebruik van maken. De toolkit is gratis beschikbaar.
Het kabinet wil bij de ruimtelijke planvorming dat water en bodem sturend worden. Dat betekent ook dat we bij het bouwen van nieuwe woningen goed moeten kijken naar het overstromingsgevaar van elke locatie. Drie nieuwe overzichtskaarten van Deltares kunnen helpen om hier bij bouwbeleid meer rekening mee te houden.
Het onderzoeksconsortium van NKWK Klimaatbestendige Stad heeft in 2022 zes onderzoeken uitgevoerd. Een van de onderzoeken was erop gericht om bestaande kennis over droogte en groen te vertalen naar praktische handvatten voor gemeenten. Deze handvatten moeten inzicht geven in welke maatregelen helpen om groen droogtebestendiger te maken in stedelijk gebied. Hierbij houden ze rekening met de effecten op de waterbalans. Daarnaast moeten de handvatten duidelijk maken hoe je deze maatregelen procesmatig kunt verankeren. Het resultaat: zes praatplaten die mogelijke maatregelen in verschillende woonwijken visualiseren.