Deze week heeft Deltares de nieuwe Deltascenario’s overhandigd aan minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) en aan Deltacommissaris Co Verdaas. Vier scenario’s laten zien waarmee we in het waterbeleid en ruimtelijk beleid rekening moeten houden tot het eind van deze eeuw.
Veel van ons cultureel erfgoed is kwetsbaar voor klimaatverandering. Veranderingen in temperatuur, neerslag en de stijging van de zeespiegel bedreigen musea, monumenten, UNESCO werelderfgoed en archeologische vindplaatsen. Maar welke objecten lopen gevaar en wat zijn eigenlijk de risico’s? De landelijke Klimaatrisicoscan voor het Nederlandse erfgoed geeft hier een eerste beeld van.
De overstromingen in Limburg maakten het dwingend duidelijk: sommige aspecten van klimaatadaptatie moet je bovenregionaal aanpakken. Bijvoorbeeld het voorkomen van wateroverlast op plekken waar er cascade-effecten of grensoverschrijdende gevolgen kunnen optreden. Maar dan moeten eerst de knelpunten in beeld zijn. Stresstesten gebeuren al wel op allerlei lagere niveaus, maar nog niet bovenregionaal. Een nieuwe Handreiking zet uitgangspunten op een rij, verlaagt daarmee de drempel én brengt partijen bij elkaar.
Hoe maken we onszelf weerbaarder tegen droogte? Deltares pleit in haar onderzoek naar de droogte van 2022 voor een brede droogte-analyse na elke droge periode.
Er zijn in Nederland voldoende plekken om te bouwen, ook als je rekening houdt met waterveiligheid, wateroverlast, bodemdaling en drinkwaterbeschikbaarheid. Wel is het van wezenlijk belang om tijdens de bouw rekening te houden met water en bodem, zodat huizen, werklocaties en industrieterreinen ook op langere termijn geen problemen ervaren.
Ben jij een procesbegeleider met ervaring op het gebied van hitteadaptatie of een gezonde leefomgeving? En help je graag gemeenten op weg bij het opstellen van een hitteplan? Dan is de driedaagse cursus Integrale Hitteaanpak misschien wel iets voor jou. Lees snel verder als je interesse hebt, want je kunt je inschrijven tot en met vrijdag 12 april!
Gemeenten spelen een belangrijke rol in de uitvoering van klimaatadaptatie in de gebouwde omgeving. Maar hoever zijn ze daarmee? En wat zijn de kansen en knelpunten voor de betrokken partijen? Adviesbureau TwynstraGudde heeft dat onderzocht in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
In dit interview vertelt Floris Boogaard alles over doorgroeibare verharding: wat zijn de voordelen, waar kun je het aanleggen en waarom wordt het steeds populairder?
Om de bebouwde omgeving van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) klimaatbestendig te maken, is een investering nodig van ongeveer 12,6 miljard euro over een periode van dertig jaar. Dat is een fors bedrag. Tegelijk leveren alle maatregelen ook zo’n 11 miljard op. Dit blijkt uit verkennend onderzoek dat adviesbureaus Arcadis, The Positive Lab en Rebel in opdracht van de MRA en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) hebben uitgevoerd.
Het NK Tegelwippen is weer in volle gang. Op 26 maart begint ook de Week van de Groene Tuin. Tijdens deze campagneweek deelt de organisatie praktische tips om tuinen te vergroenen en te verduurzamen. Maar hoe zorg je ervoor dat tuineigenaren hier ook voor warmlopen? Nieuw gedragsonderzoek in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat biedt inzicht. De bevindingen helpen bij landelijke campagnes.