Hoe kunnen middelgrote steden anticiperen op de klimaatverandering en extreme weersomstandigheden? Met het project CATCH gaat Waterschap Vechtstromen, samen met nationale en Europese partners, op zoek naar antwoorden op deze vraag.
De PlanDag-prijs 2017 is uitgereikt aan Hanneke Puts en Jurgen van der Heijden, auteurs van het paper ‘Toekomstwaarde als basis voor meervoudige investeringen – Kosten delen en extra inkomsten genereren’.
De komende decennia wordt het steeds warmer in steden en dat kan schade voor de economie opleveren. Zo blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
De Adviescommissie Water heeft op 9 mei 2017 een advies uitgebracht aan de Minister van Infrastructuur en Milieu over Wateroverlast.
Op 18 mei 2017 vond het vierde projectbezoek plaats in het kader van de projectentournee van de NKWK-onderzoekslijn Klimaatbestendige Stad (KBS).
Dordrecht is sinds vandaag een Living Lab op het gebied van Ruimtelijke Adaptatie. Gemeente, provincie en waterschap willen klimaatadaptatie een extra impuls geven en pilotprojecten samenbrengen.
Het inzetten van actief grondwaterpeilbeheer kan grote schade in stedelijk gebied voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat het technisch mogelijk is om zo’n systeem in te voeren op buurt- of wijkniveau; in veel gevallen is dit voor gemeenten zelfs financieel aantrekkelijk.
De straaDkrant helpt bij het doel om samen met bewoners straten adaptief, aantrekkelijk en duurzaam in te richten, met oog voor de eigenheid van de plek. De tweede versie van de straaDkrant is uit en gaat in op de vraag: “Hoe?”.
De Benelux-landen gaan een grensoverschrijdende en gezamenlijke risicoanalyse opzetten in het kader van klimaatadaptatie.
Vorige week publiceerde de Europese Commissie de Stedelijke Wateratlas voor Europa. Veertig Europese steden en regio’s zijn vergeleken via de ‘Blue City Index’. Amsterdam is de best presterende stad.