Leven met water is een blijvende zoektocht, ook in Nederland. Wij kunnen weliswaar bouwen op een lange traditie, maar dat betekent niet dat we blijven doen wat we altijd al deden.
De afgelopen jaren is veel bereikt op het gebied van klimaatadaptatie. Wie de media volgt, ziet dat het omgaan met klimaatverandering actueler is dan ooit.
Op maandag 7 november opende Udo Kock - wethouder water - samen met Rolf Steenwinkel - waterschapsbestuurder Amstel, Gooi & Vecht - de watervertragende groenstrook van Nederland in een woonwijk op de Zuidas. De groenstrook is uniek; nog niet eerder werd hoogwaardig groen gecombineerd met regenwateropvang.
Toenemende verstedelijking is de nieuwe realiteit in de hele wereld, waarbij de bevolkingsdichtheid vaak sneller groeit dan de voorziening in primaire basisbehoeften. De Principles for water-wise cities van de International Water Association (IWA) komen dus op een cruciaal moment. Ze bieden stedelijke leiders, planologen en waterprofessionals een praktijkgericht kader dat is bedoeld om te inspireren en te helpen bij het teweegbrengen van de waterrevolutie die noodzakelijk is om ‘steden van de toekomst’ te ontwikkelen.
Huizen en tuinen kunnen met waterberging een belangrijke bijdrage leveren aan de opvang van hevige regenval. De aanpak van Stroomversnelling biedt kansen.
Om ambtenaren van lokale, regionale en nationale overheden van elkaar te laten leren en ruimte en water beter met elkaar te verbinden, zijn de afgelopen vier jaar leergemeenschappen georganiseerd. Dit najaar organiseert Platform31 de laatste drie bijeenkomsten in dit format. Mis ze niet!
Onlangs verscheen een geactualiseerde versie van het boek Groenblauwe netwerken. Het boek geeft een uitvoerig en praktisch overzicht van groenblauwe ontwerpoplossingen in stedelijk gebied, als antwoord op de gevolgen van onder meer klimaatverandering.
Leren van ervaringen op het gebied van klimaatbestendige inrichting? Rondkijken in een wijk die haar eigen regenwater opvangt, het grondwater aanvult, afvalwater hergebruikt en groen en blauw inzet om de leefbaarheid te vergroten door bijvoorbeeld hittestress te voorkomen? Ga dan op donderdag 10 november mee met het tweede projectbezoek!
De City Deal Klimaatadaptatie, die we lanceerde op 9 maart, presenteerde op 1 september jongstleden in Den Haag het werkplan voor 2016-2017. Doel van deze City Deal is het bereiken van een doorbraak in de aanpak van klimaatadaptatie in Nederlandse steden.
De regering wil Nederland goed voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Om beter voorbereid te zijn op overstromingen en op de gevolgen van extreme neerslag, hitte en droogte, is in 2014 de Deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie (DBRA) genomen en is daarover een bestuursakkoord gesloten.