Wat als 'de waterbom’ van juli 2021 noordelijker was gevallen? Hadden we dat aangekund? Onderzoekers van Deltares zijn tijdens een hackaton van drie dagen met deze vraag aan de slag gegaan.
Een nieuwe studie van het KNMI laat zien dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust sinds eind vorige eeuw sneller stijgt dan daarvoor.
Arcadis en &Flux hebben voor negen binnensteden - ook wel stadsharten - in beeld gebracht hoeveel het kost om zowel in de bestaande ruimte als bij nieuwbouw te investeren in klimaatadaptatie. Het gaat om binnensteden met een centraal trein- of busstation. Dit zijn de negen onderzochte binnensteden: Almere, Alkmaar, Haarlem, Hilversum, Hoofddorp, Hoorn, Lelystad, Purmerend en Zaanstad.
2021 was een gemiddeld weerjaar, maar met flinke uitschieters. April en mei waren heel koel, en juni was de warmste junimaand sinds 1901. Het jaar eindigde met de warmste oudejaarsdag ooit gemeten.
Twee jaar geleden introduceerde het KNMI de Nederlandse ‘warming stripes’: de klimaatstreepjescode. Deze visualisatie van de klimaatopwarming is nu bijgewerkt tot en met 2021. Daarnaast heeft het KNMI nieuwe versies gemaakt die de reeksen van neerslag en zonneschijn laten zien. De drie streepjescodes laten zien dat Nederland nu gemiddeld warmer, natter én zonniger is dan in 1900.
Op de website van het KNMI staat het Klimaatdashboard. Daarmee monitort het KNMI het veranderende klimaat. Naast de veranderingen in temperatuur kun je sinds deze maand ook veranderingen zien op het gebied van neerslag en droogte. Uit de gegevens blijkt dat de winter natter is geworden en de lente droger.
De aanwezigheid van koele plekken in de omgeving is belangrijk tijdens een hittegolf. Sinds kort kan je in de Klimaateffectatlas (KEA) zien op welke afstand van jouw woning een koele plek te vinden is. Het onderzoeksrapport ‘De hittebestendige stad’ van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) dient als richtlijn voor de nieuwe ‘Afstand tot koeltekaart’.
Het Kennisportaal Klimaatadaptatie bevat meer dan honderd verschillende hulpmiddelen om met klimaatadaptatie aan de slag te gaan. Maar hoe vind je in het grote aanbod het hulpmiddel dat past bij jouw vraag? Hiervoor hebben we de zoekfuncties verbeterd. Je kunt een hulpmiddel nu vinden via een zoekfilter, een keuzehulp met vragen of via de ambities van het Deltaplan Ruimtelijk Adaptatie.
In december 2021 heeft een consortium van meer dan 20 Nederlandse organisaties een Europese LIFE-IP-subsidie ontvangen. Het bedrag van bijna 10 miljoen euro is bestemd voor het programma LIFE-IP NASCCELERATE.
De zeven gemeenten in Westfriesland hebben onlangs hun gezamenlijke uitvoeringsagenda voor klimaatadaptatie vastgesteld. Hoe verliep het proces en wat staat er in de uitvoeringsagenda? Een gesprek met Koos Brouwer van de gemeente Medemblik, die het proces coördineert.