Actueel
Zoeken in de index
Resultaten
Wil je weten hoe sterk de zeespiegel voor de Nederlandse kust is gestegen? En hoe die stijging zich verhoudt tot de stijging wereldwijd? Of wil je weten wat de scenario’s voor de zeespiegel zijn in de toekomst? Die informatie kun je nu vinden in het klimaatdashboard van het KNMI. In het dashboard vind je twee grafieken: een landelijke grafiek en een grafiek die de zeespiegel voor de Nederlandse kust vergelijkt met de zeespiegel wereldwijd.
Sinds 1 februari is Chantal Oudkerk Pool de trekker van de Nationale adaptatiestrategie. Ze heeft een lange historie in stedelijke klimaatadaptatie, in binnen- en buitenland. Nu zet ze haar tanden in de complexiteit van klimaatadaptatie op nationaal niveau. ‘Mijn droom is dat we nóg concretere doelen gaan stellen – én kunnen volgen of we ons snel genoeg aanpassen.’
Klimaatadaptatie staat in Nederland al stevig op de kaart, maar de uitvoering kan sneller en efficiënter. Dat is het uitgangspunt van het nieuwe programma LIFE IP Klimaatadaptatie, dat begin 2022 van start ging. Hierin werken 22 overheden en organisaties zes jaar samen aan concrete projecten met in totaal 9,5 miljoen euro Europese subsidie. Ze leggen er zelf nog eens 7,5 miljoen euro bij. ‘De bedoeling van dit plan is de belangrijkste barrières weg te nemen en daarmee klimaatadaptatie te versnellen’, aldus programmamanager Han Frankfort (IenW).
Wat is het effect van klimaatverandering en klimaatadaptatiemaatregelen op de kwaliteit van stedelijk oppervlaktewater? Die vraag stond centraal in het onderzoek ‘Stedelijke Waterkwaliteit, Klimaat en Adaptatie’. De resultaten zijn gebundeld in het kennisdossier ‘Stedelijke waterkwaliteit’.
De zomers van 2018 en 2019 waren uitzonderlijk droog. Door klimaatverandering kunnen we in de toekomst vaker te maken krijgen met droogte in het voorjaar en in de zomer. Wil je weten welke problemen droogte kan veroorzaken in jouw gebied of sector? Dan kan een nieuwe tool helpen om daar inzicht in te krijgen: de Droogteketen.
Landen moeten meer ambitie hebben en onmiddellijk in actie komen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden, zoals dat is afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs. Dit staat in het nieuwste rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties (VN). De komende jaren zijn hierbij cruciaal.
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft twee grote onderzoeksconsortia geselecteerd om te werken aan adaptatiemaatregelen voor een gezonde leefomgeving. De onderzoeken richten zich op klimaatadaptatie in de stad en op het platteland. De consortia krijgen samen ruim 4,3 miljoen euro.
Onze wegen, rivieren en kanalen zijn belangrijk voor onze samenleving, economie en leefomgeving. Welke impact heeft klimaatverandering op deze netwerken? En wat is er nodig om ze klimaatbestendiger te maken? Rijkswaterstaat (RWS) heeft daar de afgelopen twee jaar onderzoek naar gedaan. De uitkomsten van het onderzoek staan in de eerste Uitvoeringsagenda Klimaatbestendige Netwerken en in de RWS Klimaateffectatlas.
Op 1 mei 2022 gaat er een nieuw lectoraat van start: het lectoraat Klimaatgeletterdheid. In dit lectoraat gaan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en het KNMI samenwerken om kennis over klimaatverandering en klimaatgegevens toegankelijker en meer op maat te maken voor professionals en het bredere publiek.
De overstromingen in Limburg laten zien dat klimaatrisico’s toenemen. Daardoor neemt ook de kans op klimaatschade toe. Verzekeraars, adviseurs en ondernemers moeten hiermee aan de slag. Branchevereniging Adfiz, verzekeringsmaatschappij a.s.r. en het Verbond van Verzekeraars hebben hier op 15 maart 2022 een webinar over georganiseerd.
- vorige pagina
- 1
- ...
- 23
- ...
- 83
- volgende pagina
Sociale media
