Tussen 2019 en 2021 initieerde een aantal gemeenten pilots waarbij burgers op verschillende manieren werden gestimuleerd om het eigen perceel klimaatbestendig te maken. Dit gebeurde met steun van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De resultaten van de pilots werden gedeeld via de ‘Alliantie Financiële Prikkels voor Klimaatadaptatie’. Eén van de deelnemende partijen was de gemeente Nissewaard, waartoe onder andere Spijkenisse behoort.
Verschillende sectoren brengen de gevolgen van klimaatverandering in kaart en proberen hier met innovaties en aanpassingen op in te spelen. Samen Klimaatbestendig zocht professionals uit 6 sectoren op en schreef er klimaatverhalen over. Deze worden nu gebundeld tot een magazine! Benieuwd naar wat er gebeurt binnen deze sectoren en welke concrete voorstellen deze professionals doen?
De kansenkaarten Natuurlijke Klimaatbuffers brengen in beeld waar mogelijkheden liggen om de natuur in te zetten voor klimaatadaptatie.
Bij de keuze voor nieuwe locaties voor woningbouw houden we in Nederland nog nauwelijks rekening met het bodem- en watersysteem en de gevolgen van klimaatverandering. Dat schrijft deltacommissaris Peter Glas in zijn tweede advies over woningbouw en klimaatadaptatie. De brief is gericht aan de ministeries van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. De deltacommissaris constateert dat er vooral onvoldoende rekening wordt gehouden met de gevolgen van klimaatverandering op de lange termijn.
In de nieuwe Kennisbank Groenblauw vind je verschillende wetenschappelijke onderzoeken over adaptatiemaatregelen. Ook bevat de kennisbank een database waarin je per maatregel onderzoeksresultaten vindt over de effectiviteit ervan. Verder vind je er verschillende voorbeelden van uitgevoerde maatregelen in de praktijk.
Om klimaatadaptatie zo goed mogelijk aan te pakken, moeten we volgens steeds meer wetenschappers bij de ruimtelijke inrichting uitgaan van het bodem- en watersysteem. Hiervoor is een omslag nodig in ons denken en doen. Op dit portaal staat daarom een nieuw kennisdossier: Water en bodem als basis: een transitie.
Op 11 november 2021 vond voor de twaalfde keer het Nationaal Deltacongres plaats. Overheden, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en andere partijen die betrokken zijn bij het Deltaprogramma kwamen die dag bij elkaar. Op het programma stonden verschillende onderwerpen, zoals klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen, droogte, duurzame manieren om waterveiligheidsprojecten uit te voeren en het Kennisprogramma Zeespiegelstijging. De centrale boodschap op het congres was: iedereen moet nu samen aan de slag!
Het Klimaatsignaal dat het KNMI onlangs naar buiten bracht, waarschuwt voor een grotere zeespiegelstijging tot 2100 dan tot nu toe voorspeld. Wat betekent dat voor laagliggend Nederland?
Om klimaatadaptatie te versnellen en te borgen, heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het position paper Klimaatadaptieve gemeenten opgesteld.
Tijdens de 26ste klimaattop van de VN proberen landen afspraken te maken om de uitstoot van broeikasgassen verder terug te dringen en het Klimaatakkoord van Parijs na te komen. De COP26 duurt van 31 oktober tot 12 november.