Actueel
Zoeken in de index
Resultaten
Door overgangsgebieden te versterken, kan de natuur klimaatbestendiger worden. Een kaart in de storymap Gradiënten op de kaart laat zien welke overgangsgebieden daar veel kansen voor bieden.
De overstromingen in Limburg van afgelopen zomer maakten opnieuw de vraag actueel wie aansprakelijk is voor schade door extreem weer. Over het vinden van een balans tussen de individuele en collectieve zorg, schreef Gert Dekker van adviesbureau Ambient de notitie: 'Verantwoordelijkheden bij risico’s van extreem weer in een veranderend klimaat'. De conclusies zijn nu samengevat in een infographic.
Hoe voorkom je schade aan groen door droogte in stedelijk gebied? Dat was de centrale vraag in een onderzoek uitgevoerd door het Nationaal Kennis- en Innovatieprogramma Water en Klimaat (NKWK), onderzoekslijn Klimaatbestendige Stad. De resultaten zijn samengevat in een ‘Green Paper’. Torsten Kooistra, adviseur Leefomgeving bij de gemeente Amersfoort, werkte mee aan het onderzoek.
Woningen hittebestendig maken, hoe doe je dat? Er zijn veel open deuren, maar nu is voor het eerst de doelmatigheid van maatregelen onderzocht. Dat levert nuttige kennis op voor woningcorporaties, maar ook voor particulieren, zorginstellingen en gemeenten. “Nu is het zaak dat we die kennis ook echt op de juiste plek krijgen.”
Op 10 februari was de tweede gezamenlijke kennisdag voor de Deltaprogramma’s Zoetwater en Ruimtelijke adaptatie. Tijdens deze online bijeenkomst, de tweede in een serie, bespraken ruim 300 professionals de raakvlakken tussen de thema’s zoetwater en ruimtelijke adaptatie.
Het eerste jaar van de Impulsregeling Klimaatadaptatie 2021-2027 is succesvol verlopen. De Impulsregeling is een tijdelijke financiële regeling vanuit het Rijk voor decentrale overheden om de aanpak van klimaatadaptatie te versnellen en intensiveren. Het Rijk heeft hiervoor € 200 miljoen beschikbaar gesteld.
Op het gebied van klimaat(adaptatie) gebeurde veel in 2021. Wat was het belangrijkste nieuws? We zetten het voor je op een rij.
Ruim tachtig mensen waren op 3 februari bij de vliegende start van het programma LIFE-IP Klimaatadaptatie. Dit programma loopt van 2022 tot 2027; in totaal is er 17 miljoen euro mee gemoeid. Het grootste deel – 9,5 miljoen euro – bestaat uit Europese subsidie. Het geld is bedoeld voor het versnellen van de implementatie van de Nationale klimaatadaptatiestrategie (NAS).
Minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) wil dat het duidelijk wordt wat klimaatadaptief bouwen precies is. Daarom moet er een nationale maatlat komen die aangeeft wat de criteria zijn. Deze nationale meetlat zal gaan over de klimaatthema’s droogte, hitte, wateroverlast, overstroming en biodiversiteit.
Werk je als gemeente of woningcorporatie aan een woningbouwproject of gebiedsontwikkeling? Dan kun je daarbij nu ondersteuning krijgen van het Expertteam Klimaatadaptatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit team is een aanvulling op het Expertteam Woningbouw en is gespecialiseerd in kennis over klimaatadaptatie in de gebouwde omgeving en ruimtelijke ordening.
- vorige pagina
- 1
- ...
- 25
- ...
- 83
- volgende pagina
Sociale media
