De Delta Water Challenge is op zoek naar ondernemers, studenten en werknemers die een idee hebben of willen meewerken aan een slimme oplossing voor een klimaatbestendige Delta. Doe mee en maak kans op 2.000 euro.
De Klimaatadaptatie-challenge van de Provincie Zuid-Holland en VP Delta heeft bijna 100 innovatieve ideeën opgeleverd. Daaruit zijn 7 finalisten gekozen.
Juli was extreem zonnig. Hoewel de sterkte van de zonkracht niet bijzonder hoog was, was de totale inkomende ultraviolette (UV) straling wel recordhoog door het vele aantal uren zonneschijn. Met tot nu toe meer dan 90 warme en 50 zomerse dagen in De Bilt, in combinatie met een record aan zonuren, geeft deze zomer een blik op de zomer van de toekomst.
De huidige droogte en de wateroverlast door hoosbuien maken duidelijk dat het klimaat snel verandert. Om schade aan gebouwen, natuur en landbouw en overlast voor inwoners zoveel mogelijk te beperken, zijn extra maatregelen nodig. Deze maatregelen kosten geld en zullen daarom voor een kleine lastenstijging zorgen.
In de berichten over de droogte die deze zomer heerst, wordt regelmatig gesproken over de verdringingsreeks. Maar hoe zit deze reeks nou precies in elkaar?
De extreme droogte van deze zomer is een vuurproef voor de nationale zoetwaterstrategie uit het Deltaplan Zoetwater. Nu blijkt wat de concrete maatregelen uit het Deltaplan opleveren en wat er nog nodig is om Nederland ook in de toekomst te voorzien van voldoende zoetwater. Directeur Hermen Borst van de Staf Deltacommissaris vertelt over de maatregelen die in het kader van het Deltaplan zoetwater worden uitgevoerd en de maatregelen die nog op de rol staan.
Bomen moeten vaak wijken in projecten, omdat ze in de weg staan. Anderzijds zijn er gemeenten of projectontwikkelaars die graag volwassen bomen willen planten in een project. Het online platform Bomenmakelaar brengt de boomaanbieder en boomzoeker bij elkaar. Waardevolle bomen die een positieve bijdragen leveren aan het klimaat hoeven op deze manier niet te worden gekapt, maar zetten hun leven voort op een nieuwe plek!
De organisatie IVN natuureducatie zocht 24 gemeenten om zo’n honderd ‘tiny forests’ te realiseren, oftewel een minibos ter grootte van een tennisbaan. Maar liefst 55 gemeenten schreven zich in om elk op vier plekken aan de slag te gaan.
Het kennisprogramma DuurzaamDoor roept initiatiefnemers op om projecten in te dienen die een bijdrage leveren aan de versnelde verduurzaming van Nederland op het gebied van water.
Hoe kunnen inwoners geraakt worden om maatregelen tegen wateroverlast te nemen in en rond hun eigen huis? Hoe komen we tot een aantal goed werkende opschaalbare werkwijzen/producten? Studenten van de Saxion Hogeschool en de Universiteit Twenten onderzochten deze vragen binnen het door de Provincie Overijssel gesubsidieerde project ‘Waterbewuste gemeenschappen’.