Innovatieve verdienmodellen op het veen
Het veengebied kent de nodige uitdagingen. Er is sprake van bodemdaling door het afbrekende veen en ook staat de biodiversiteit onder druk. In het project KIEM kijkt het Veenweide Innovatiecentrum (VIC) naar innovatieve en duurzame verdienmodellen.
Doel van het project
Het project KIEM richt zich op een duurzaam en klimaatbestendig veengebied. Vernieuwende verdienmodellen vormen daarin de rode draad. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe gewassen die beter tegen een hoge grondwaterstand kunnen en dus bodemdaling remmen. Ook wordt verkend hoe boeren meer betrokken kunnen worden bij klimaatadaptatie en natuurherstel.
De uitvoering
Deze eerste fase (fase A) van KIEM richt zich op het in kaart brengen van de verschillende perspectieven op het veenweidegebied. Ook worden de huidige verdienmodellen in kaart gebracht. Twintig koplopers spelen hierin een belangrijke rol en zij zijn een belangrijke sparringpartner in het project. Dit zijn ondernemers en bedrijven die willen werken aan klimaatadaptatie of die bijvoorbeeld natuurinclusief willen boeren. Ook wordt gesproken met tal van andere belanghebbenden en experts, zoals bodemonderzoekers, juristen en politici.
Resultaten
Naast een (intern) rapport zijn de belangrijkste inzichten uit fase A vertaald naar de KIEM concept room. Dit is een fysieke ruimte waar de belangrijkste ideeën over nieuwe verdienmodellen en klimaatadaptatie op een toegankelijke manier zijn gepresenteerd. De ruimte is ook bedoeld om de discussie tussen verschillende belanghebbenden te stimuleren. In de volgende fase worden verschillende scenario’s verder uitgewerkt om met een breed scala aan verdienmodellen te komen.
Delen
Initiatiefnemer: Veenweide Innovatiecentrum (VIC)