Wat zijn de gevolgen van toenemende droogte?

Als de vraag naar water groter wordt dan het water dat beschikbaar is, ontstaat er een watertekort. Er is dan niet voldoende water voor alle functies. De gevolgen zijn niet overal hetzelfde. Hieronder lees je meer over de regionale verschillen en de gevolgen van droogte voor verschillende sectoren.

De Deltascenario’s Vlug, Stoom, Warm en Ruim geven vier toekomstbeelden van hoe watertekort en andere wateropgaven in Nederland kunnen veranderen. Alle vier de scenario’s laten zien dat de wateropgaven flink groter worden. Maar de ernst hiervan hangt voor een groot deel af van hoeveel CO2 er wordt uitgestoten en hoe sterk de Nederlandse bevolking en economie groeien.

Gevolgen verschillen per gebied

Niet elke plek is even gevoelig voor de gevolgen van droogte. Er zijn bijvoorbeeld verschillen tussen hoog en laag Nederland. Hoog Nederland bestaat uit de hoger gelegen zandgronden in het midden, oosten, zuiden en deels ook in het noorden van Nederland. Deze gebieden hebben snel te maken met een tekort aan water, doordat hier minder water vanuit de rivieren kan worden aangevoerd. Laag Nederland bestrijkt het westelijk deel van Nederland. In laag Nederland wordt de grondwaterstand vooral bepaald door peilbeheer, waarbij het oppervlaktewaterpeil kunstmatig wordt beheerd. Een gevolg van droogte voor dit gebied is onder andere dat de waterkwaliteit afneemt, bijvoorbeeld door verzilting. Gebieden met klei- en veenbodems krijgen bij droogte vooral te maken met bodemdaling, veenoxidatie en funderingsproblemen. Om beter inzicht te krijgen in de oorzaken en gevolgen van droogte in een bepaald gebied, kun je gebruikmaken van de Droogteketen.

Gevolgen verschillen per sector

Bij verschillende sectoren kan droogte hinder of schade veroorzaken, vooral in de zomer als de vraag naar water hoger is. Als er langere tijd geen regen valt, kan er in sommige delen van het land minder water worden aangevoerd via rivieren. Die aanvoer is belangrijk om de grondwaterstand op peil te houden en droogte tegen te gaan. Bij te weinig regen wordt er bovendien vaak extra grondwater of oppervlaktewater opgepompt. Dat zorgt voor een nog drogere bodem en voor een slechtere waterkwaliteit. Ook kunnen er tijdens droogte problemen ontstaan in de industrie en energievoorziening door een gebrek aan koelwater, en bij de binnenvaart door een lage waterstand in de rivieren. Verder kan het cultureel erfgoed beschadigd raken, zoals schade aan groen in monumentale lanen en parken, en verzakkingen en scheuren aan monumentale gebouwen door bodemdaling. Het bollenschema ‘Het wordt droger’ (pdf, 253 kB) van de Nationale Adaptatiestrategie (NAS) geeft een overzicht van de gevolgen van droogte voor de verschillende sectoren. Met de NAS Adaptatietool kun je een eigen bollenschema maken voor droogte.

Hulpmiddelen om gevolgen in beeld te krijgen

Droogte kent veel verschillende oorzaken en gevolgen, en is daarom een lastig probleem. Om tot oplossingen te komen is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in de verschillende oorzaken, gevolgen en de relaties daartussen. De Droogteketen is daarbij een handig hulpmiddel. Deze visualisatie laat per sector zien welke gevolgen droogte kan hebben en waardoor die gevolgen veroorzaakt worden. Wil je de gevolgen van droogte voor de verschillende sectoren graag in één overzicht bij elkaar zien? Gebruik dan het bollenschema ‘Het wordt droger’ (pdf, 253 kB) van de Nationale Adaptatiestrategie (NAS) . Met de NAS Adaptatietool kun je ook een eigen bollenschema maken voor droogte.